Guvernul va cheltui 4,3 milioane lei pentru protejarea speciilor de animale aflate în stare critica, vulnerabila sau pericol de disparitie, precum bivolul, caprina alba, vulpea argintie, dihorul, ovina merinos sau stiuca, fondurile fiind asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii.

Sumele acordate de Executiv pentru programe de conservare a acestor specii variaza între 6 lei si 1.100 lei/cap de animal, conform unei hotarâri adoptate de Guvern. Astfel, pentru bivolul românesc vor fi alocati 1.000 lei/cap animal, iar pentru caprina alba de Banat si cea carpatina vor fi cheltuiti 95 lei/cap. Pentru ovina valaha cu coarne în tirbuson suma alocata este de 100 lei /cap, în timp ce pentru ovina merinos de Stavropol sunt acordati 95 lei/cap.

Alte sume sunt alocate pentru nurca (40 lei/cap), vulpea argintie (83 de lei/cap), dihor (35 lei/cap) si speciile de pesti crap de Dunare, stiuca, cosasul, linul, lopatarul, carasul ornamental, singerul (6 lei/cap). Conform legii, populatiile de animale care au mai putin de 100 femele sunt considerate în stare critica, cele cu mai putin de 1.000 femele sunt în pericol de disparitie si cele cu mai putin de 5.000 femele sunt considerate vulnerabile.

Citeste si:  Desi romanul a prins gustul serviciilor, Bucurestiul are deficit de restaurante