Poetul Ion Stratan a fost gasit mort, ieri dupa-amiaza, in apartamentul sau din Ploiesti.

Potrivit politistilor, poetul Ion Stratan a murit injunghiat in inima, langa cadavru gasindu-se si un cutit cu lama de 20 de centimetri.

Trupul neinsufletit a fost descoperit de un var al poetului, care, in ultima perioada, locuia impreuna cu acesta, intrucat acesta trecea printr-un moment greu, pricinuit de moartea mamei sale.

Anchetatorii sustin ca, cel putin la prima vedere, poetul s-a sinucis in conditiile in care usa apartamentului in care a fost gasit cadavrul era incuiata din interior, iar cutitul gasit apartine familiei.

In plus, judiciaristii ploiesteni au constatat existenta, pe partea interioara a usii, a unei zgarieturi adanci, despre care cred ca a fost facuta de manerul cutitului. „Banuim ca, pentru a da un plus de precizie lamei, barbatul a sprijinit manerul cutitului in usa“,

ne-a declarat Nicolae Zecheru, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova.

„Ion Stratat era dependent de mama lui. Dupa ce, in prima saptamana a acestei luni femeia a murit, poetul a devenit depresiv si a avut crize de epilepsie. Drept urmare, un var de-al sau din Corabia, judetul Olt, s-a mutat la el pentru a-i da o mana de ajutor“, ne-a mai spus ofiterul.

Chiar daca nu s-a gasit un bilet de adio prin care sinucigasul sa-si justifice gestul, politistii sustin ca, in apartamentul acestuia s-au gasit mai multe versuri in care acesta vorbeste despre moartea sa. Trupul neinsufletit al lui Ion Stratan a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Prahova, pentru necropsie.

Ion Stratan s-a nascut la 1 octombrie 1955 in Isbiceni, judetul Olt. A absolvit liceul in Ploiesti, iar apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. A fost membru al „Cenaclului de Luni“, profesor intre 1982 si 1985 si bibliotecar pana in 1990. In acel an, a devenit director adjunct al revistei „Contrapunct“, editata de Uniunea Scriitorilor din Romania. Printre volumele publicate se numara „Iesirea din apa“, „Aer cu diamante“, „Cinci cantece pentru eroii civilizatori“, „De partea mortilor“, „Apa moale“, „Oameni care merg“, „Jocurile tacute“, „Spalarea apei“. Volumul sau „Ruleta ruseasca“ a fost tradus in franceza in 1995.A publicat poezie, eseuri, critica literara, traduceri, articole politice in majoritatea revistelor literare din tara si a obtinut, printre altele, Premiul Uniunii Scriitorilor in 1993 si Premiul „Mihai Eminescu“ al Academiei Romane in 1995.

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, a declarat ca Ion Stratan a fost „unul dintre cei mai buni poeti ai generatiei ’80“. „Din pacate, era bolnav de foarte multa vreme, dar asta nu l-a impiedicat sa scrie aproape in fiecare an un volum, pe care il trimitea din izolarea lui de la Ploiesti. Acolo statea si isi facea veacul la Casa de Cultura. A fost una dintre personalitatile cele mai calde si mai atasante, dovada ca, afland vestea mortii lui, aproape toti colegii de generatie au spus ca vor sa scrie ceva despre el in Romania literara“, a adaugat criticul literar. (A.D.)

Autor: Andrei Dumitrescu