Pe piata bursiera romaneasca, preturile actiunilor au continuat sa creasca in prima parte a saptamanii trecute, desi bursele vecine inregistrau scaderi ale cotatiilor titlurilor. Abia din sedinta de joi, corectiile s-au instalat si la noi. Analistii sustin ca tranzactiile efectuate in aceasta perioada la Bursa romaneasca au avut loc pe fondul unor evenimente ce au influentat pozitiv piata, in special evolutia blue-chipsurilor.
Demersul privind privatizarea celei mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), a atras fonduri straine pe piata societatilor financiare, in conditiile in care SIF-urile detin impreuna putin peste 30% din actiunile BCR. Desigur, nerezidentii n-ar fi avut posibilitatea sa cumpere pachete semnificative de actiuni SIF, daca nu s-ar fi ridicat pragul de detinere la aceste societati la 1%. Directorul general adjunct al societatii de brokeraj BT Securities, Adrian Pop, afirma ca fondurile straine au fost foarte active in piata, fapt reflectat de volumele mari de titluri tranzactionate saptamana trecuta. „Romanii nu au destui bani sa cumpere pachete consistente de actiuni. Si la Rompetrol si la SIF-uri sunt investitii straine. Modificarea pragului de detinere din capitalul societatilor financiare a atras capitaluri straine la Bursa. Nerezidentii pot investi, acum, 20-30 milioane euro in actiuni SIF, comparativ cu 9-10 milioane euro, cat puteau investi inainte de aceasta decizie“, spune Pop.
Actiunile Rompetrol Rafinare, cele mai lichide din piata, au atras interesul strainilor dupa publicarea unui studiu, realizat de Raiffeisen Centralbank, care a indicat compania petroliera si Banca Transilvania ca fiind cele mai interesante societati romanesti pentru investitorii occidentali.
Si saptamana trecuta, societatile financiare au dominat piata. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a inregistrat cea mai mare crestere, 1,5%. Indicatorul celor mai lichide zece actiuni, BET, a castigat 0, 6%, in timp ce BET-C, care reflecta evolutia intregii piete, a crescut cu 0,1%. Valoarea totala a tranzactiilor, efectuate in perioada analizata, s-a ridicat la 187,4 milioane lei, media zilnica fiind de 37,4 milioane lei, in crestere cu 13,3% fata de cea obtinuta in zilele saptamanii precedente. In timp ce Petrom a pierdut 4 procente, titlurile Bancii Transilvania au castigat 3,9%. Brokerii spun ca actiunile SNP sunt in scadere de mai multe saptamani, deoarece sindicatul de la Petrom vinde pachete mari de actiuni, iar titlurile TLV s-au apreciat, in perioada analizata, investitorii asteptand o noua majorare de capital.
Mai multe actiuni au atins, saptamana trecuta, maxime istorice. Este vorba, dupa cum arata analiza KTD Invest, de SIF 5 Oltenia, pretul unui titlu ajungand la 2,0200 lei/actiune, SIF 2 Moldova, 1,7400 lei/actiune, precum si Antibiotice, 0,9550 lei/ actiune, Sicomed, 1,340 lei/ actiune, si Vel Pitar, 2,3500 lei/actiune. Rata de castig adusa de SIF 2 Moldova investitorilor, saptamana trecuta, a fost de 1,8%. Atat SIF 2, cat si SIF 5 au inregistrat o pondere in rulajul total de 13%. Valoarea totala a schimburilor cu titluri RRC a fost de 25,3 milioane lei, ceea ce indica o pondere in rulajul total de 13,5%. Din cauza corectiilor negative inregistrate la sfarsitul saptamanii trecute, mai exact in sedintele de joi si vineri, RRC a pierdut 1,6%.
Consultantii de investitii de la societatea KTD Invest considera ca piata de capital romaneasca se mentine una dintre cele mai profitabile din Europa. „Fata de sfarsitul anului trecut, investitorii in principalele titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti au obtinut un randament de peste 44%. Un randament cu mult peste acest nivel a fost adus de investitia in SIF-uri care a asigurat, pana in acest moment, o dublare a sumelor investite de la inceputul anului“.
In ceea ce priveste evolutia pe termen scurt a pietei bursiere, brokerii sustin ca ultimele doua sedinte de tranzactionare ale saptamanii trecute nu au fost concludente pentru descifrarea tendintei viitoare a pietei si ca sedintele de tranzactionare de saptamana aceasta vor stabili daca trendul va ramane ascendent sau se va inversa.
Autor: Gabi Zamora