Stirea zilei bancare de ieri, in afara de cea a lansarii bancnotei de 200 de lei, a fost “fantastica” scadere la 5,95% (o dobanda evreiasca, cum am spune noi, fara sa fim antisemiti) a dobanzilor la unele credite, printre care si cele ipotecare, operata de Volksbank. Deja ne-am obisnuit cu aceasta politica de marketing, ca sa fim diplomati, a acestei banci, in incercarea disperata de a-si castiga clienti. Noi insa ne facem datoria si incercam sa prezentam cititorilor, potentiali clienti ai acestei banci, in ce capcana pot cadea daca se lasa condusi in mreaja dobanzilor mici: o multime de comisioane grase, ceea ce duce costul real al creditului la aceleasi niveluri sau poate chiar mai mari decat la alte banci.

Asadar, in afara de dobanda, la Volksbank ai de platit (dintre alte noua taxe si comisioane) un comision intitulat pompos comision de rezerva minima obligatorie, nemaintalnit la alte banci. Acesta este 1,85 % pe an, se aplica la soldul creditului si se plateste lunar o data cu dobanda. Asadar, dobanda reala ar fi de 5,95%+1,85%=7,80% pe an.

Citeste si:  Principalele modificari ale noului Codului Fiscal

La Raiffeisen se percepe, pentru acelasi tip de credit, un comision de 1%, la BRD de 0,7% pe an, iar la BCR comisionul lunar e de 0,05%.

Cum influenteaza comisionul rata lunara

Sa vedem acum ce influenta are acest comision asupra ratei lunare. Pentru un credit in valoare de 44.000 de euro de la Volksbank, cu vechea dobanda, de 6,75% pe an, am avea de platit o rata lunara de 292 EUR, fara comision. Pentru creditul solicitat, comisionul ar fi cam de 70 EUR. În aceste condiþii, valoarea ratei salta brusc la peste 360 EUR!

Reprezentantii Volksbank ne-au precizat urmatoarele:

“In cazul noii dobanzi de 5.95% pe an, rata lunara de plata va fi de 270 euro, plus comisonul de rezerva minima obligatorie incepand de la 70 de euro in prima luna, dar descrescator in celelalte luni, calculata pentru un credit de 44.000 euro acordat pe o perioada de 28 ani. In plus, acest comision se poate modifica sau chiar disparea, in functie de decizia BNR legata de rezerva minima obligatorie.”

Citeste si:  Rusia majoreaza pretul petrolului

Asadar, atentie si la comisioane, nu doar la dobanzile mici.