Raiffeisen Bank si Grupul de Economie Aplicata (GEA) au organizat ieri la Timisoara primul forum cu tema: „Afaceri romanesti-in context european” cu scopul de a sprijini mediul de afaceri in contextul aderarii la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.
Specialistii banci si-au propus sa prezinte in detaliu instrumentele financiare care pot fi folosite pentru cresterea competitivitatii companiilor romanesti. Astfel de forumuri de afaceri vor mai fi organizate in perioada urmatoare in inca alte 7 orase importante ale Romaniei.
„Raiffeisen Bank poate oferi solutii atat companiilor, cat si autoritatilor locale pentru a reduce decalajul fata de productivitatea medie a Uniunii Europene. Pentru a indeplini obiective strategice de importanta nationala, cum sunt: imbunatatirea infrastructurii, dezvoltarea capacitatilor administrative sau cresterea productivitatii, e clar ca trebuie sa depunem eforturi cu totii, iar Raiffeisen Bank doreste sa-si asume un rol important in atingerea acestor obiective” , a spus Marinel Burduja, prim vicepresedinte Raiffeisen Bank.
De asemenea, temele dezbatute la acest forum au vizat pregatirea mediului de afaceri pentru absorbtia viitoare a fondurilor ce vor fi alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013 pentru Romania, astfel incat sa raspunda angajamentelor asumate de autoritatile de la Bucuresti.
„In conditiile in care absorbtia fondurilor de pre-aderare nu a fost nici pe departe optima, o provocare majora ramane absorbtia banilor ce vor fi alocati Romaniei dupa aderare. Mediul de afaceri romanesc este direct vizat de aceasta provocare. Firmele autohtone vor trebui sa stie sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a-si creste capacitatea de a face fata concurentei acerbe de pe piata unica europeana. Dezvoltarea de parteneriate ramane o conditie sine-qua-non pentru a atinge astfel de obiective”, a spus Dragos Pislaru, director executiv Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Romania beneficiaza de fonduri oferite de Uniunea Europeana inca din anul 1991. Aceste fonduri de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) au ajuns sa reprezinte peste 25% din totalul investitiilor din bugetul national si sunt concepute pentru a acoperi proiecte pana in anul 2010. Sumele ce vor fi alocate dupa aderare, prin fondurile structurale, vor fi cu mult mai mari decat cele puse la dispozitia Romaniei in perioada de pre-aderare. Prin cele trei fonduri majore, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE) si Fondul de Coeziune (FC), Romania ar putea beneficia de o suma de pana la 17 miliarde Euro pe perioada 2007-2013, conform estimarilor bazate pe prelungirea liniara a pachetului financiar 2007-2009, garantat prin Tratatul de Aderare.
Organizand aceste conferinte, Raiffeisen Bank vine in intampinarea nevoiei de informare a comunitatii de afaceri cu o prezentare detaliata a modului in care se pot accesa fondurile structurale. Mai mult, Raiffeisen Bank pune la dispozitia partenerilor sai consunltata de specialitate si produse bancare specifice care pot sustine pregatirea si investitiile fiecarei companii pentru a putea face fata concurentei de pe piata europeana.
* * * *
Raiffeisen Bank ofera o gama completa de servicii si produse de calitate pentru persoane fizice, IMM-uri si companii mari. Banca are peste 2 milioane de clienti de retail (dintre care peste 120.000 IMM-uri) si peste 4.100 clienti corporatii mari si medii. Raiffeisen Bank are in Romania o retea de 217 unitati si 4.500 de angajati. Grupul Raiffeisen isi extinde continuu activitatile pe care le desfasoara in Romania, avand infiintate pana in prezent: societate de brokeraj pe piata de capital-Raiffeisen Capital&Investment, societate de leasing-Raiffeisen Leasing, o banca de creditare-economisire-Raiffeisen Banca pentru Locuinte si un broker de asigurari – Raiffeisen Broker de Asigurare-Reasigurare. |n curind va incepe sa functioneze o societate pentru administrare de active – Raiffeisen Asset Management.
GEA este o organizatie non-guvernamentala independenta si apolitica, fondata in 2004. Membrii fondatori sunt noua tineri economisti plus Societatea Romana de Economie (SOREC), care este o asociatie profesionala de renume (fondata in 1992) ce reuneste cativa dintre cei mai prestigiosi economisti care activeaza in domeniul cercetarii si in cel academic. GEA doreste sa contribuie la dezvoltarea economica din perioada de tranzitie pe care o traverseaza Romania prin agregarea experientei unor tineri profesionisti economisti. GEA isi propane de asemenea, sa sprijine mediul de afaceri local sa faca fata presiunilor concurentiale ale UE, prin promovarea activa a competitivitatii economice.