Fondul Monetar International considera ca economia mondiala ar putea creste in 2006 cu 4,3%. Aceasta estimare nu este insa una lipsita de riscuri. Pretul mare al petrolului conduce la cresterea generalizata a preturilor, la inflatie, iar pentru a stopa acest fenomen, bancile centrale ar putea recurge la majorarea dobanzii de referinta. Daca dobanzile cresc, este afectat ritmul dezvoltarii economice. Inflatia din Statele Unite a crescut puternic in ultimele luni, ajungand la 4,7% in luna septembrie, dupa ce in aprilie inflatia se situa la nivelul de 3,5%. Preturile de consum au crescut cu 1,2% luna trecuta, cea mai mare crestere din ultimii 25 de ani.
Presedintele american George Bush are insa incredere in capacitatea Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din SUA, pentru reducerea inflatiei.
„Presedintele se bazeaza pe Fed cand este vorba de politica monetara“, a declarat Scott McClellan, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
Nici in Europa situatia nu este mai buna, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) afirmand ieri ca inflatia ar putea depasi in 2006 plafonul de 2%, BCE fiind foarte aproape de modificarea ratei dobanzii de referinta din zona euro.
Economia mondiala ar putea creste cu 4,3% in 2006, a afirmat Rodrigo Rato, director FMI la o intalnire a G20 in China, grupul celor mai dezvoltate si mai bogate state din lume, citat de Reuters. Totusi, aceasta statistica ar putea fi pusa in pericol de majorarea inflatiei, fapt determinat de pretul excesiv al petrolului. Intalnirile G20 din aceste zile vizeaza riscurile ce planeaza asupra economiei mondiale, cel mai mare dintre acestea fiind pretul galopant al titeiului. Majorarea cotatiei petrolului ar impulsiona inflatia, ceea ce ar afecta dezvoltarea economica mondiala, se afirma la aceasta intalnire a G20. „In ciuda perspectivelor satisfacatoare pentru economia mondiala, exista riscuri generate in special de pretul mare al petrolului“, a adaugat Rato.
Cresterea cu 48% a cotatiei petrolului ar putea constrange bancile centrale sa creasca ratele dobanzii de referinta pentru a infrana majorarea preturilor. Dar acest lucru ar conduce la o diminuarea a avantului economic. „Inflatia obliga bancile centrale sa mareasca dobanzile“, a sugerat Tim Condon, economist la ING Bank din Singapore. Alte probleme ce ameninta dezvoltarea mondiala sunt generate de dezechilibrele economice dintre cele mai industrializate tari si regiuni ale lumii, deficitul de cont curent al Statelor Unite si protectionismul care bareaza desfasurarea libera a comertului, considera „Le Monde“. Statele Unite au facut presiuni asupra Chinei pentru a impune o rata de schimb mai flexibila yuan-ului, intrucat un yuan necontrolat ar creste, ceea ce ar ajuta la redresarea deficitului de cont curent american.
G20 a cerut si reformarea FMI-ului si a Bancii Mondiale, ambele institutii fiind create dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Tari ca Japonia doresc mai multe drepturi pentru natiunile asiatice, fapt care sa reflecte situatia lor economica actuala. (B.A.)
Autor: Bogdan Asaftei