Peste 70% din familiile de romani afirma ca urmeaza traditiile in cresterea copilului, acest lucru insemnand atat protejarea de deochi, cat si infasatul, despre care specialistii au tot spus in ultimul timp ca nu este recomandat. Acestea sunt rezultatele primului studiu realizat in Romania privind cunostintele, atitudinile si practicile parentale de la noi.

Studiul a fost realizat pe baza unei metodologii UNICEF adaptata si dezvoltata pentru a obtine cat mai multe informatii legate de competentele parentale, iar criteriile de stratificare au inclus cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, mediul rezidential rural si urban.

Pedepsele fizice inca sunt la putere

Unul dintre aspectele ingrijoratoare se refera la faptul ca pedepsele fizice (batai, palmuiri, tras de urechi sau de par) reprezinta cea mai folosita masura de disciplinare a copilului, insumand peste doua treimi din totalul pedepselor aplicate de parinti copiilor cu varste intre 3 si 5 ani. Astfel, pedeapsa este folosita de mai bine de 72% din ei. La intervalul 1-3 ani, un sfert din parinti isi pedepsesc odraslele cu o pondere aproximativ egala in mediul rural si cel urban, iar din acestia 48% aplica pedepse fizice. Procentul este destul de ridicat si la categoria de varsta 6-7 ani, unde 65,8% din parinti au recunoscut ca au luat masuri de pedepsire fizica. Cea mai frecventa pedeapsa la aceasta grupa de varsta este insa ridicarea vocii. Cu un procent de 85%, mama pare sa fie cel mai frecvent cea care are autoritatea aplicarii pedepsei. Ambii parinti detin impreuna peste 90% din cazurile de corectare a copilului, iar un rol secundar revine bunicilor. In plus, la copilul de 6-7 ani mai apare un factor de disciplinare: bona. Ponderea pedepselor fizice este mai mare in mediul rural decat in urban, modelele de educatie vechi, bazate pe impunerea disciplinei prin metode dure, fiind puternic inradacinate aici.

Citeste si:  Petrom tureaza motoarele Bursei

Parintii aplica tratamente fara consultarea medicului

In ceea ce priveste starea de sanatate a copilului, doar 0,4% din parinti nu au putut sa aprecieze cat de sanatoase sunt odraslele, in timp ce 93,1% din ei au declarat ca au un copil sanatos. In ceea ce priveste informatiile privind sanatatea celor mici, principala sursa ramane medicul, un loc secund fiind ocupat de bunici. Astfel, 21,4% din familiile din urban si 29,1% din cele din rural apeleaza la bunici pentru lamuriri privind starea de sanatate a copiilor. Peste 85% apeleaza la medic in caz de febra si 68,7 in caz de tuse. De asemenea, un sfert din parinti afirma ca administreaza tratamente copilului si fara sa consulte un medic. In privinta vaccinurilor facute celor mici, cei mai multi au putut sa indice corect scopul lor, insa au existat si suficiente cazuri in care vaccinul a fost confundat cu administrarea de fier, vitamine sau diferite tratamente specifice.

Citeste si:  Atacurile la Basescu, dupa cum bate Vintu prin mass-media

30% din parinti se cearta in prezenta copilului

Aproape 30% din cei chestionati au recunoscut ca se cearta in prezenta copilului, cele mai frecvente situatii de acest tip fiind intalnite in mediul rural, iar motivele care declanseaza conflictul sunt cel mai adesea banii, copilul, rudele, consumul de alcool, gelozia si neglijarea familiei. Un alt aspect interesant este faptul ca ponderea parintilor casatoriti a inregistrat o scadere in timp, atat in mediul urban, cat si in cel rural, o crestere fiind simtita in schimb la uniunile consensuale si la divorturi. Familiile monoparentale contin de regula mama, deoarece tatal este cel care paraseste familia. Si chiar daca familia este completa, tot mama este cea care se ocupa mai mult de cresterea celui mic. Tatii participa la ingrijirea cotidiana in proportie de 37%. Barbatii care au responsabilitatea zilnica de ingrijire ca persoane de referinta au fost numai prin exceptie, intr-un numar de trei. Pentru realizarea studiului au fost intervievate 2.631 de familii cu copii de pana la 7 ani, nivelul de incredere fiind de 95%.

Citeste si:  Parcare supraterana in sudul Bucurestiului

Autor: Alexa Aurelia