Imensa pana informatica care a afectat aeroporturile, mass-media si numeroase companii de pe intreaga planeta pare sa fi fost rezolvata vineri seara. Cauza nu a fost un atac cibernetic, ci o actualizare defectuoasa a antivirusului Crowdstrike, unul dintre preferatele intreprinderilor.

Nu un atac cibernetic a fost cauza penei de curent mondiale din 19 iulie, ci o actualizare defectuoasa. Iar compania care se afla la originea acestei actualizari s-ar fi putut lipsi de publicitate. Crowdstrike este un furnizor de software antivirus pentru intreprinderi. O actualizare a software-ului sau de aseara a cauzat pana de curent pe sistemele de operare Microsoft, paralizand companiile aeriene si aeroporturile din intreaga lume, precum si mass-media si pietele bursiere.

Crowdstrike, “o solutie aleasa la scara larga de companii”

In realitate, Crowdstrike este raspandit in intreaga lume, explica Julien Pillot, economist la Inseec. “Crowdstrike este o solutie aleasa pe scara foarte larga de intreprinderi, care au un comportament oarecum ovin. Intrucat programele Microsoft sunt utilizate de majoritatea intreprinderilor din lume, intreruperea s-a raspandit foarte repede”, explica el, “si peste tot am vazut ecranele albastre atat de temute de toti utilizatorii de instrumente Microsoft.

Citeste si:  Ionut cu taxa lui, un „zvon“

De la pranz, situatia parea sa se imbunatateasca. Acesta este cazul, de exemplu, la aeroportul din Berlin si la American Airlines. Companiile ar trebui cu siguranta sa ii ceara socoteala lui Crowdstrike. In orice caz, pretul actiunilor companiei americane a scazut cu aproape 10% pe bursa.

Microsoft, clientul CrowdStrike, este, de asemenea, unul dintre concurentii sai, oferind propriile sale servicii de protectie IT, la fel ca Amazon si Google.

In ianuarie, CrowdStrike avea 7.925 de angajati, potrivit raportului sau anual.

In 2023, grupul a generat vanzari de 3,05 miliarde de dolari, in crestere cu 36% de la an la an.

Stimulat de valul asa-numitei AI generative, care necesita dezvoltarea de capacitati suplimentare in cloud, CrowdStrike si-a majorat previziunile anuale in iunie.

Acum vizeaza o crestere a vanzarilor intre 30 % si 31 % in acest an.

In timp ce afacerile sale sunt in plina expansiune, grupul inca se lupta sa obtina un profit.

In 2023, acesta a inregistrat un profit net de numai 89 de milioane de dolari, primul sau profit anual de la crearea sa.

Citeste si:  Furnizorii de utilitati pot arunca Bursa de Valori in Europa

Sursa: https://www.europe1.fr/economie/quest-ce-que-crowdstrike-dont-la-mise-a-jour-a-cause-une-panne-informatique-mondiale-4259083