Focarele de gripa aviara descoperite in Turcia, Romania si, mai nou, in Rusia si Grecia provoaca ingrijorare in intreaga lume. Comisia Europeana a cerut ieri din nou statelor membre sa faca eforturi pentru a-si spori stocurile de medicamente antivirale considerand ca rezervele actuale sunt insuficiente in cazul izbucnirii unei pandemii. „Nu suntem multumiti de nivelul stocurilor. Toate statele membre trebuie sa faca eforturi in acest domeniu“, a declarat Philip Tod, purtatorul de cuvant al comisarului pentru sanatate Markos Kyprianou, citat de France Press.
Ministerul elen al Agriculturii a anuntat, ieri, ca un prim caz de gripa aviara a fost depistat in Grecia, in urma testelor efectuate asupra unor pasari domestice din Insula Chios, in sud-estul tarii, relateaza AFP. Esantioanele de sange care s-au dovedit pozitive fusesera trimise unui laborator de la Atena la data de 13 octombrie de catre proprietarul unei ferme de curci.
Virusul gripei aviare a fost identificat in doua sate din Siberia, in timp ce alte 19 localitati sunt puse sub supraveghere ca urmare a descoperirii unor cazuri suspecte, a anuntat ieri Ministerul Agriculturii, citat de AFP. Cele doua sate afectate sunt situate in vestul Siberiei, in provincia Kurgan, in timp ce localitatile puse sub observatie se afla in provinciile Novossibirsk si Altai, in est.
„Nu dorim sa generam panica, dar trebuie sa ajutam statele membre sa se pregateasca“, a adaugat Philip Tod. Bruxelles-ul doreste ca guvernele sa-si procure rezerve de medicamente antivirale care sa fie suficiente pentru a trata un sfert din populatia fiecarei tari, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Recent, Klaus Stohr, specialist OMS in probleme privind controlul gripal, declara pentru cotidianul francez „Le Figaro“ ca „la nivel global, lumea nu este bine pregatita in cazul izbucnirii unei pandemii de gripa aviara“. Producerea de antivirale pentru limitarea pandemiei va fi limitata, avertiza la randul sau Bram Palache, de la European Scientific Working Group on Influenza(ESWI). „Daca se va produce maine, nu vor exista suficiente medicamente decat pentru a proteja si ingriji 2% din populatia globului“, a declarat expertul ESWI. „In ritmul actual de productie, va fi nevoie de o perioada de zece ani pentru ca industria sa acopere nevoile de 20% din productia mondial, cu costuri de 14 miliarde dolari“, a explicat si Klaus Stohr.
Statele lumii incep sa-si ia masuri de protectie dintre cele mai diverse, de la cumpararea de doze suplimentare de Tamiflu, medicamentul cel mai eficace, interzicerea vanzarii de pasari vii in targuri si pana la monitorizarea stolurilor de pasari migratoare care le tranziteaza teritoriul. Bulgaria a anuntat ieri ca a infiintat un cartier general al operatiunilor de prevenire si combatere a gripei aviare. Serviciul medical-veterinar national a anuntat ca va cumpara 1.000 de cutii de Tamiflu. Landul german Bavaria a interzis functionarea pietelor si a targurilor de pasari, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului bavarez al Mediului. Austria dispune de cele mai mari stocuri de medicamente antivirale in eventualitatea transmiterii virusului H5N1 la om, a anuntat ieri ministrul austiriac al Sanatatii, Maria Rauch-Kallat. Astfel, 2 milioane de cutii cu tablete Tamiflu vor fi disponibile pentru cei 8 milioane de cetateni ai Austriei. Guvernul francez a prevazut alocarea a 200 de milioane euro pentru sustinerea masurilor de prevenire a gripei aviare pana la sfarsitul anului 2005, a declarat ministrul Economiei Thierry Breton. „La nivelul anului 2005, vor fi alocate circa 200 milioane de euro cu titlul de preventie“, a declarat el la Europe 1. Ministerul Agriculturii din Serbia a constituit deja un centru pentru preventia si controlul gripei aviare. La Belgrad primaria orasului a pregatit un plan de actiune in cazul aparitiei virusului si a deschis o linie telefonica permanenta unde se pot obtine informatii despre virusul gripei aviare. Si in Muntenegru, guvernul a constituit deja un plan national de actiune pentru a preveni aparitia virusului gripei aviare, pentru care a alocat 750.000 euro. Autoritatile sanitare din Australia au anuntat ca se pregatesc de o eventuala raspandire a gripei aviare in timpul Jocurilor Commonwealth-ului, care vor avea loc in martie anul viitor la Melbourne. Masurile pe care le ia China pentru combaterea gripei aviare raman un mister. In Egipt, ministerul Agriculturii a instituit 27 de posturi de observatie de-a lungul granitelor tarii pentru a aduna datele asupra pasarilor migratoare potential infectate cu virusul gripei aviare. Pasarile migratoare traverseaza Egiptul toamna, cand parasesc Europa de est si sud, indreptandu-se spre regiunile calde din Africa. Mai mult de 2.000 de pasari domestice au fost gasite moarte in trei sate din Macedonia, transmite Sofia News Agency. Conform declaratiei Ninei Dimovska reprezentantul Inspectoratului Veterinar din Macedonia, testele pe animalele moarte, efectuate pana in prezent, au iesit negative.
La Bucuresti sunt asteptate rezultatele probelor prelevate de la pasarile moarte din localitatea tulceana Maliuc. Ca si probele de la Ceamurlia de Jos, acestea au ajuns cu intarziere la laboratorul comunitar din Marea Britanie. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri intarirea actiunilor de control sanitar-veterinar in orasele si satele din Dobrogea suspectate de gripa aviara, precum si sanctionarea persoanelor care nu respecta ordinele de izolare a pasarilor. „Cel mai important este sa impiedicam raspandirea virusului. Vom avea mult mai multe probleme in cazul in care s-ar raspandi acest virus, decat daca actionam acum preventiv“, a spus Tariceanu. Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur s-a plans ieri ca in ciuda masurilor luate, exista locuitori din zonele afectate care refuza sa-si tina pasarile inchise, desi acestea pot veni in contact cu pasarile migratoare.
Flutur a amenintat public ca cei care nu respecta procedurile instituite sunt pasibili de amenzi intre 5 si 10 milioane de lei. Ministrul agriculturii a anuntat ieri ca peste o saptamana, va fi trimis la Ceamurlia de Jos, primul focar descoperit de gripa aviara, un lot de pui cobai „pentru a vedea daca rezista“. Daca puii nu rezista, continuam masurile de prevenire a raspandirii virusuluui“, a spus Gheorghe Flutur. Pasarile migratoare vor fi monitorizate cu ajutorul „capcanelor“, astfel incat sa fie prinse vii. Vor fi suplimentate actiunile de dezinfectare a cailor de iesire din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Calarasi si Ialomita si a drumurilor din interiorul judetelor.
Integrarea nu este pusa in pericol de gripa
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso a spus ieri ca depistarea unor focare de gripa aviara in Romania si Turcia nu va afecta procesele de aderare a acestor state la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax. „Nu cred ca ar trebui sa facem vreo legatura“, a declarat Baroso, citat de AP.
Vaccinuri cadou
Laboratoarele farmaceutice elvetiene Roche Holding AG au anuntat, ieri, ca vor dona Romaniei 2.400 de vaccinuri impotriva gripei aviare – Tamiflu. Turcia, in schimb va cumpara 20.000 doze de acest tip de vaccin. Anuntul intervine dupa ce autoritatile celor doua tari lovite de virusul aviar au declarat ca nu dispun de suficiente rezerve de medicamente pentru combaterea unei eventuale epidemii. Roche a anuntat ca Tamiflu este cel mai eficient medicament disponibil in prezent pentru combaterea gripei aviare.
OMS: Situatia este doar de tip veterinar
Organizatia Mondiala a Sanatatii a trimis trei reprezentanti in tara noastra pentru a analiza planul de interventie al autoritatilor in cazul transmiterii gripei aviare la om. In acest moment, situatia gripei aviare se afla la „nivel veterinar“, au declarat ieri acestia. „E o pozitie noua pentru Romania, dar nu si pentru alte tari. Pentru moment situatia este doar de tip veterinar si este important ca cele doua sectoare si cel uman si cel veterinar lucreaza impreuna pentru a controla situatia“, a declarat Guenael Rodier, consilier pe probleme de boli transmisibile din cadrul Directoratului regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). „Masurile care se impun sunt supraveghere, igiena si pentru oamenii din zonele afectate sa evite contactul cu pasarile“, a mai spus Rodier.
Autor: Mihaela Balea, Liana Anghelescu