La un an de la castigarea alegerilor parlamentare de catre alianta portocaliilor, liberalii si democratii incearca sa camufleze numeroasele esecuri politice, aruncand praf in ochii opiniei publice cu “maretele realizari” ale guvernului Tariceanu. Un guvern care a fost zguduit de mult mai multe scandaluri decat asa-zisele succese pe care le bifeaza acum liderii Aliantei, vorbind despre respectarea angajamentelor asumate prin programul cu care au castigat scrutinul. Momentul ales pentru un bilant pozitiv este cu atat mai inoportun cu cat executivul tocmai s-a confruntat cu o ampla greva a profesorilor care au iesit in strada invocand faptul ca au fost pacaliti in campania electorala cu promisiunea ca vor “trai bine”. In realitate, actuala putere a avut prea putin timp sa se ocupe de indeplinirea promisiunilor facute, liderii partidelor de guvernamant fiind antrenati in certurile zilnice din interiorul Aliantei. Ei au platit cu varf si indesat faptul ca scorul obtinut in alegeri a fost insuficient pentru formarea guvernului si au fost siliti sa recurga la “solutia imorala” – conservatorii, ajungand de multe ori la mana acestora si a udemeristilor, care au profitat de ocazie si au incercat astfel sa isi promoveze propriile interese.

Paradoxal, puterea s-a dovedit impotenta in atingerea principalelor tinte politice, iar majoritatea fragila detinuta in parlament a fost un prilej pentru ca aliatii sa se joace de-a anticipatele pe tot parcursul acestui an. Ca si premierul Calin Popescu Tariceanu, care s-a jucat si el de-a uite demisia, nu-i demisia, tulburand apele in Alianta si chiar in interiorul propriului partid. Cel mai rasunator dintre esecurile incasate de catre PNL si PD a constat in scandalul detronarii celor doi presedinti ai Camerelor, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Desi au facut mare taraboi revendicandu-si cele doua functii care ar fi trebuit sa apartina majoritatii parlamentare negociate dupa scrutin, pret de luni de zile au lucrat in zadar la acest proiect. Ei au primit doua verdicte negative din partea magistratilor de la Curtea Constitutionala, magistrati care nu si-au uitat simpatiile fata de PSD si care nu pot fi sanctionati. Razboiul nervilor a paralizat activitatea forului legislativ inutil, aliatii gasindu-se in ipostaza inedita de a guverna cu un parlament condus de opozitie.

Citeste si:  Germania face plan de rezervă la gaze

Incapacitatea de a obtine conducerea forului legislativ este platita si ea, in conditiile in care opozitia a demonstrat ca poate sicana. Iar cel mai recent exemplu este dat de tergiversarea dezbaterii celei mai importante legi a guvernului: bugetul de stat. Aliatii stau la fel de prost si in ceea ce priveste misiunea de schimbare a baronilor locali, pentru ca nici pana in ziua de azi nu au stabilit definitiv data la care ar urma sa fie aplicate prevederile de revocare a acestora. Tot in stadiul de intentie a ramas si demersul schimbarii sefilor de institutii numiti de pesedisti.

Ca sa nu mai spunem ca toleranta zero la coruptie, pe care liderii PNL si PD o declarau in campania electorala, nu s-a concretizat in nici un dosar maret. Asa se face ca oficialii europeni care mai trec pe la Bucuresti din cand in cand le amintesc guvernantilor ca procurorii anticoruptie au cam somat si nu au “pescuit” nimic in apele tulburi de pe plaiurile dambovitene. Si asta sub atenta coordonare a aceluiasi procuror general al Romaniei, Ilie Botos. Ceea ce au reusit aliatii a fost insa o scadere in sondajele de opinie, imaginea lor fiind deja marcata de certurile conjugale, la care se mai adauga si conflictul dintre palate. Conflictul dintre premierul Tariceanu si Traian Basescu a alimentat o serie de crize politice care au culminat cu recentul scandal al telefoanelor.

Tariceanu este incantat de propria-i prestatie

Evident ca bilantul prezentat de catre liderii Aliantei arata cu totul altfel. La un an de la alegeri, premierul sustine ca executivul si-a indeplinit in mare parte angajamentele asumate in programul de guvernare. Si de aici incepe lista marilor realizari: politicile economice sau sociale, recalcularea pensiilor, reforma proprietatii sau reforma in justitie, acestea din urma fiind asumate de guvern, pentru ca apoi sa fie ciuntite de aceiasi magistrati de la Curtea Constitutionala. In pofida faptului ca oficialii europeni sunt nemultumiti de lupta anticoruptie, Tariceanu mai spune ca Romania si-a cam facut temele si poate miza pe faptul ca va intra pe usa Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Cat priveste scandalurile politice, presedintele PNL mai spune ca disensiunile sunt ca si inexistente, iar coalitia “a functionat si functioneaza bine pe problemele esentiale”. “Stim cu totii ca intr-o coalitie este mult mai usor sa apara anumite situatii de tensiune cand unul din participanti incearca sa-si faca capital politic. Asta e viata intr-o coalitie. Nu ne cereti ca o coalitie sa functioneze la fel de dulce si de lin ca un partid”, a spus primul-ministru.

Citeste si:  Inghesuiala mare pe spatiile de birouri

Majoritate fragila

Majoritatea fragila a coalitiei guvernamentale in parlament, in special la Senat (unde are doar doua voturi in plus fata de opozitie), este principala cauza a esecurilor din primul an de mandat, considera presedintele Partidului Democrat, Emil Boc. In ciuda faptului ca majoritatea “subtire” ramane o mare vulnerabilitate, liderul PD a spus ca nu se va recurge la alegeri anticipate inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Singurul esec pomenit ieri de Boc a fost cel inregistrat in tentativa de schimbare a presedintilor celor doua Camere, esec care se datoreaza, in opinia sa, si “ultimei redute a PSD”, Curtea Constitutionala.

Presedintele democrat a fost mult mai generos in amanunte atunci cand a fost vorba de realizarile coalitiei, atat in parlament, cat si la nivelul executivului. Boc a laudat introducerea cotei unice de impozitare, ca pe cea mai mare realizare a coalitiei guvernamentale, chiar daca este discreditata de opozitie. Alte obiective indeplinite de coalitie sunt, in opinia lui Emil Boc, reforma din sistemul de pensii si din invatamant, renuntarea la stagiul militar obligatoriu, reforma sistemului judiciar, reforma in administratia publica locala, reformarea sistemului sanitar si renegocierea contractelor EADS si Bechtel.

Citeste si:  Gazul rusesc: de ce Europa este prinsa in capcana

Intrebat direct ce parere are despre prestatia parlamentarilor democrati in anul care a trecut de la alegeri, Emil Boc a spus ca, la modul general, este multumit de activitatea si de rezultatele acestora.

Dirigintele Boc nu mai accepta scutiri medicale

Incepand de astazi, parlamentarii democrati care vor mai absenta de la dezbaterile asupra bugetului vor fi aspru pedepsiti, a decis ieri Biroul Permanent National al PD. Prima masura va fi retragerea sprijinului politic din partea PD, ceea ce va insemna, implicit, si pierderea functiilor in care au fost alesi sau numiti in parlament sau in executiv, cu sprijinul partidului. De asemenea, vor pierde automat si orice fel de functie in partid. In caz de recidiva, a anuntat presedintele democrat Emil Boc, se poate ajunge pana la excluderea din partid.

Pentru ca foarte multi parlamentari au prezentat scutiri medicale ca sa-si motiveze absentele, Boc a anuntat ca acestea nu vor fi luate in seama, deoarece pot fi obtinute foarte usor. Singurele documente admise vor fi cele de internare in spital.

Presedintele PD a mai cerut ieri ca si partenerii din coalitie sa ia masuri similare, pentru ca bugetul sa fie votat urgent, excluzand categoric orice fel de negociere cu opozitia.

Autor: Roxana Preda