In Romania, nivelul creditelor imobiliare si ipotecare este extrem de redus comparativ cu alte state, au afirmat reprezentantii institutiilor financiare, in cadrul Forumului Imobiliar organizat de FinMedia. Valoarea creditelor pentru locuinte reprezinta doar 2% din PIB si doar 4% din activele sistemului bancar din Romania, a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alpha Bank.

In statele europene, aproximativ 80% din creditul neguvernamental este reprezentat de aceste tipuri de imprumuturi, iar proportia in PIB este de 46%. Si presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat, Varujan Vosganian, considera ca situatia este destul de dramatica avand in vedere ca in alte state europene, volumul creditelor pentru locuinte reprezinta doua treimi din PIB.

Sergiu Oprescu a mai spus ca ultimele masuri ale BNR privind majorarea nivelului avansului si a raportului dintre rata lunara platita de imprumutat si veniturile acestuia, limiteaza si mai mult creditele pentru locuinte. In plus, exista mari probleme legate de scadenta resurselor pe care bancile le folosesc pentru finantarea creditelor imobiliare si ipotecare. ”In sistemul bancar maturitatea creditelor pentru locuinte este de 15 ani. Aceste credite sunt finantate din surse atrase de la populatie sau institutii financiare internationale pe termene mult mai scurte”, a precizat Oprescu. Situatia va fi cu atat mai grea din momentul in care bancile nu vor mai avea voie sa acorde credite in valuta, in conditiile in care nu exista surse de finantare pentru cele in lei. In acest moment, cam 90-95% din credite sunt in valuta. “Pentru lei nu exista surse de finantare pe termen lung, decat depozitele de la populatie care sunt pe trei sau sase luni”, a mai spus Oprescu.

Citeste si:  Datorita perspectivelor aprecierii leului investitorii straini au inceput vanatoarea de active in lei

CEC va acorda credite in valuta

Si Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte este de parere ca “sursele in lei lipsesc cu desavarsire, nu exista surse in lei care sa sustina creditele”. Potrivit presedintelui Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares, in prima jumatate a anului, creditele in lei au crescut cu doar 25% fata de 60,7% – cele in valuta. Rares sustine ca s-a produs o explozie a creditelor ca urmare a faptului ca subsidiarele banzilor straine au adus in Romania fonduri de la bancile mama.

“Insa aceste elemente au fost atacuri la procesul de dezinfaltie”, a precizat Rares care a mai adaugat ca “nepotrivirile intre depozitele in lei si cele atrase in valuta creaza neliniste si instabilitate.

Dobanzile la depozitele in lei s-ar putea dubla

Dintre cele 39 de banci existente in Romania, doar doua, CEC si BCR, vor putea sa acorde credite in valuta dupa ce vor intra in vigoare restrictiile BNR. “CEC, care nu avea capacitatea de a acorda credite in valuta, a adunat 200 milioane de euro. Ar putea sa se extinda pana la 600 milioane de euro, dupa ce va primi permisiunea de la BNR de a acorda credite in valuta Astfel, CEC isi va creste valoarea de piata si va deveni mai atractiva la privatizare”, a precizat presedintele IBR. Acesta estimeaza ca in urma limitarii creditarii in valuta si reintoarcerea la cele in lei, vor creste dobanzile la depozitele in moneda nationala. In aceste conditii, in urmatoarele 4-5 luni, dobanzile ar putea sa creasca peste nivelul inflatiei.

Citeste si:  Unde poti sa-ti deschizi o afacere fara prea multe probleme fiscale

De astazi va intra in discutie parlamentara pachetului de legi privind piata secundara a creditului imobiliar, a anuntat Varujan Vosganian. Noul pachet legislativ va reglementa infiintarea bancilor de credit ipotecar, care nu vor putea atrage resurse de la populatie, iar modalitatile de finantare vor fi emiterea de obligatiuni ipotecare. “In Romania, este nevoie de un milion de locuinte noi, astfel incat nivelul creditelor ipotecare si imobiliare ar trebui sa ajunga la 20-30 miliarde de euro”, a precizat Vosganian.

Bancile si-ar putea transfera in strainatate portofoliul de credite in valuta

Presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, sustine ca o solutie pentru evitarea normelor emise de BNR in vederea restrictionarii creditarii in valuta ar fi ca bancile subsidiare ale bancilor straine sa-si transfere portofoliul de credite in strainatate.

“Subsidiara de aici va analiza dosarul si il va transmite spre finantare in alta tara unde se va mai face o analiza. Insa, aceasta masura va creste costul creditului si va reduce marjele de profit ale bancilor”, a precizat Rares.

Citeste si:  Demisii in bloc in PNL Prahova

Acesta spune ca unele banci ar mai putea obtine finantari mai mari de la actionari, pentru a-si majora capitalul social, iar altele vor incerca sa convinga o parte din parteneri sa isi transforme contractele de credit in lei.