Rombac-11, care a fost folosit de fostul presedinte al Romaniei, Nicolae Ceausescu pentru intalnirile oficiale, intre anii 1986-1989, va fi scos la licitatie pe data de 27 mai.

Avionul a fost scos la licitatie

Avionul presedintelui roman Nicolae Ceasescu, Rombac 1-11, in care dictatorul a calatorit intre anii 1986-1989 va fi scos la licitatie pe data de 27 mai conform unor informatii oferite de CNN si Romania Insider. Pretul de pornire a fost fixat pentru suma de 25.000 de euro. Construit in Romania sub licenta British Aircraft Corporation in anii ’80, acest aparat este considerat o bijuterie a industriei aeronautice locale conform Artmark, casa responsabila cu aceasta vanzare.

Pe langa legatura cu Ceausescu, avionul cu 119 locuri este unul din cele noua modele Rombac 1-11 construite sub licenta britanica inainte de anul 1989. Un al doilea model, care a fost folosit de fostul presedinte Ion Iliescu, va fi scos la licitatie in aceeasi zi, cu un pret de pornire identic.

Citeste si:  Cine are nevoie de un plan de afaceri?

Rombac 1-11, cunoscut in egala masura sub numele de Super One-Eleven a fost primul avion comercial fabricat in Romania, motoarele sale Rolls-Royce Spey au fost fabricate sub licenta in uzinele Aerofina si Turbomecanica. Ceausescu a fost prezent la primul zbor oficial, in anul 1982. Tinand cont de raritatea acestor modele si de importanta lor in istoria industriala a Romaniei, cele doua avioane au fost clasate in categoria comoara a patrimoniului cultural national mobil conform unui comunicat emis de Artmark.

Statutul de “comoara” nationala le interzice celor doua avioane sa paraseasca solul romanesc

Nicolae Ceausecu a fost presedintele Romaniei in perioada 1965-1989 pana cand o revolutie sangeroasa a pus capat domniei sale precum si celor 42 de ani de comunism. A fost executat alaturi de sotia sa Elena Ceausescu in decembrie 1989. Iliescu care vine la putere dupa Ceausescu a fost gasit vinovat pentru crima impotriva umanitatii pentru presupusul rol violent in cadrul Revolutiei.