Iata sapte intrebari realiste pe care trebuie sa ti le pui atunci cand planifici un program de training. Cauta un exemplu pentru ficare intrebare de mai jos.

1. Are cineva cu adevarat nevoie de acest training?
2. Au nevoie toti cu adevarat de acest training?
3. Cat va costa trainingul de persoana, si care este economia de scala?
4. Cum pot masura succesul acestui program din punct de vedere cantitativ?
5. Cum pot masura succesul acestui program din punct de vedere calitativ?
6. Cat de repede va deveni acest training invechit?
7. Cum va influenta acest training fidelitatea angajatilor?

1. Are cineva cu adevarat nevoie de acest training?
Tocmai ai instalat ultima versiune Microsoft Word pentru 10 angajati. Trebuie sa le oferi si un training? Sau pot sa invete si singuri? Aminteste-ti ca de multe ori angajatii au impresia ca se pot descurca si fara training formal, dar s-ar putea sa existe si aspecte pe care le ignora (in acest caz poate fi vorba de anumite functii grafice sau de procesare a cuvintelor, pe care nu le cunosc).

2. Au nevoie toti cu adevarat de acest training?
Te pregatesti sa deschizi o noua filiala a restaurantului tau de lux si planuiesti sa-ti trimiti ospatarii la un workshop de o zi despre servirea clientilor si abilitatile interpersonale. Ar trebui sa mearga si picolii? S-ar putea sa fie nevoie sa revezi obiectivele generale ale organizatiei tale. Daca esti proprietarul unui restaurant si doresti ca punctul tau forte sa fie servirea clientilor, ar trebui sa pregatesti intreg personalul. Daca rata inlocuirii angajatilor este foarte ridicata printre picoli, iar servirea clientilor nu este prioritatea ta principala, poti sa omiti trainingul pentru picoli (desi trebuie sa-ti amintesti ca interesul pe care-l demonstrezi pentru oferirea trainingului poate reduce rata inlocuirii angajatilor).

Citeste si:  Planul eficace de marketing. O metoda verificata pentru companiile de orice marime

3. Cat va costa trainingul de persoana, si care este economia de scala?
Ca director al unei scoli s-ar putea sa doresti sa-ti mentii personalul la curent cu cele mai moderne metode de predare. Va avea loc o conferinta minunata la care doresc sa participe 20 de profesori din liceul tau, dar conferinta se va desfasura la o distanta de 500 de mile. Va merita sa-i trimiti acolo? Cateodata, costurile pot face un program de training prohibitiv pentru toate partile implicate; s-ar putea sa fi nevoit sa pregatesti 10 profesori acum si 10 la sfarsitul semestrului.

4. Cum pot masura succesul acestui program din punct de vedere cantitativ?
Ca director de resurse umane pentru o corporatie mare, te preocupa abilitatea catorva dintre angajatii tai de a interactiona cu media si cu gruparile comunitare. Te gandesti sa aduci un specialist in media pentru a-i pregati pe angajati in privinta abilitatilor de a face fata intrebarilor dificile ale reporterilor. Va trebui sa cauti metode creative de a masura rezultatele in mod cantitativ. Poti masura cantitatea de atentie (ex. masura rubricii) pe care compania ta a primit-o din partea mass-media inainte si dupa training? Poti folosi si alte masuri?

Citeste si:  Intelepciunea generalilor - managementul strategic al afacerilor

5. Cum pot masura succesul acestui program din punct de vedere calitativ?
Folosind exemplul de la intrebarea 4, gandeste-te la modalitati de masurare a rezultatelor. Clasifica toate aparitiile in presa scrisa si reportajele televizate (imagine pozitiva, imagine negativa, imagine neutra) inainte si dupa perioada de training, pentru a masura succesul acesteia. Spune-le trainerilor sau altor angajati sa evalueze abilitatile participantilor la training de a face fata interviurilor, inainte si dupa. Cauta si alte istrumente de masurare.

6. Cat de repede va deveni acest training invechit?
Spitalul in care lucrezi se considera un centru medical avansat, folosind cele mai noi tehnologii din medicina. Afli ca a aparut un nou test medical care poate economisi timp si bani pentru doctori si asistente. Ce poti face pentru a afla daca acesta este numai un moft sau o metoda puternica? Va merita sa pregatesti fiecare doctor si fiecare asistenta in noua procedura, daca pana la momentul in care vei termina trainingul metoda va fi depasita?

Citeste si:  Avionul presedintelui comunist Ceausescu a fost scos la licitatie

7. Cum va influenta acest training fidelitatea angajatilor?
Compania ta de asigurari a angajat multe persoane noi, proaspat absolventi de facultate si le-a spus ca promovarile vor avea loc din interior. Le oferi training managerial acestor angajati? Stiu cum sa ia interviuri si cum sa stabileasca bugetele? Ai grija ca obiectivele companiei sa se potriveasca cu trainingul pe care-l oferi, sau altfel angajatii tai vor pleca in alta parte unde li se acorda o pregatire pentru posturi de nivel superior.

Sursa: eJobs