a15

Pe toata suprafata Bucurestiului, in ziua de astazi, inca putem gasi trei cimitire evreiesti, adevarate monumente funerare.

Supravietuind testului timpului, puteti vizita:

– Cimitirul Evreiesc Sefard
– Cimitirul Evreiesc Giurgiului
– Cimitirul Evreiesc Filantropica

Cimitirul Evreiesc Sefard

Fondat in anul 1865, cu o suprafata de peste patru hectare si cu peste 10.000 de morminte, Cimitirul evreiesc Sefard este, in sine, un obiectiv turistic important pentru cei pasionati de cultura si istorie, aici regasindu-se personaje precum: Haralamb Zinca, Dan Mizrahi, Theodor Danetti, Alexandru Mandy, Sandu Sticlaru, Antoaneta Ralian, Bitu Falticeanu, Laurentiu Profeta si multi altii. Pentru a comemora ostasii evrei de rit sefard, care au luptat pentru Romania si au cazut la datorie in Primul Razboi Mondial, a fost ridicat un obelisc.

Cimitirul Evreiesc Giurgiului

Acesta este cel mai mare cimitir evreiesc din Bucuresti si al 2-lea ca suprafata din intreaga tara, inaugurarea sa avand loc in anul 1929. Desi pe suprafata lui nu gasim personalitati precum in cimitirul Bellu, aici exista cateva pietre tombale care au fost transferate de la cimitirul distrus de Generalul Antonescu, un monument pentru comemorarea victimelor de pe vasul Struma, un monument pentru victimele de pe vasul Mefkure si unul pentru victimele de la Pogromul din Ianuarie 1941.

Citeste si:  Proiectele romanesti de IT&C pot obtine finantari europene

Cimitirul Filantropica

Aflat pe Bd. Ion Mihalache, Cimitirul Filantropica are, in componenta sa, aproximativ 29.000 de morminte, distribuite pe o suprafata de aproape 7 hectare. Pe meleagurile sale gasim locurile de veci ale unor mari personalitati din Romania, cum ar fi: Iosif Sava, Hero Lupescu, Moni Ghelerter, Max Banus, Nicolae Cajal si multi altii. O parte a acestui lacas sfant a fost dedicat eroilor care au cazut in perioada Primului Razboi Mondial. Totodata, aici fost transferate si o parte dintre osemintele ce au apartinut cimitirului distrus de Generalul Antonescu.

Totusi, am invatat ca, de cele mai multe ori, istoria este mult mai trista si mai cruda decat ne-am putea imagina.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Generalul Antonescu, dupa multe declaratia antisemite pe care le-a efectuat in acea perioada, a dat ordin ca cel mai vechi si important cimitir evreiesc din Romania sa fie distrus.

In ziua de astazi, pe strada Giurgiului, singura dovada care atesta existenta cimitirului distrus este o placa memoriala, pe care putem citi urmatorul text: „In anul 1942, autoritatile antonesciene au dispus desfiintarea cimitirului si deshumarea de catre evrei insisi prin munca fortata a tuturor osemintelor, ceea ce constituie o grava profanare. Reinhumarea s-a facut in cimitirele evreiesti din tara”. Textul este unul mult mai lung, dar explica cum, in anul 1942, regimul Antonescu a reprezentat un infern pentru populatia evreica, mai ales datorita celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:  Franța interzice vânzarea online a paracetamolului

Mai multe informatii in Cimitire in Bucuresti.

Un articol de la Firma de pompe funebre din Bucuresti www.funerare-ieftine.ro