Proprietarii de case de amanet din tara sunt tematori in privinta sortii lor dupa 1 ianuarie 2007, socotind ca aderarea va duce la disparitia a foarte multi dintre jucatorii mici de pe piata, iar celor care vor ramane li se vor impune norme foarte stricte de desfasurare a activitatii.

O alta teama a acestora o reprezinta includerea amaneturilor sub incidenta Legii IFN, ceea ce ar duce la necesitatea existentei unui capital minim de 200.000 euro pentru infiintarea unei firme cu obiect de activitate amanet.
De altfel, recent, Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, a afirmat ca nu este exclus ca, pe viitor, si amaneturile sa intre sub incidenta Legii IFN. In momentul de fata, conform Normei 20, articolul 10 din Legea IFN, amaneturile nu sunt considerate IFN.

Sita aderarii cerne firmele mici

“Cred ca dupa aderare vor ramane doar cei mai vechi, care au strans destule capitaluri si pentru care eventuala impunere a unui capital social minim de 200.000 euro nu reprezinta o problema. Poate ca cei mai mici se vor asocia intre ei pentru a supravietui”, spune Mircea Bogdan, administratorul unei societati de specific.
“Pentru noi n-ar fi o problema ridicarea pragului de capital social pana la 200.000 euro, insa ma tem ca micii intreprinzatori nu vor rezista, pentru ca nu au de unde lua banii. Aceasta n-ar fi un lucru bun, pentru ca fara concurenta n-are rost sa faci afaceri.

Citeste si:  Bucharest Controlling Forum pentru managerii romani din domeniul finantelor

Concurenta este ceea ce ne face sa ne imbunatatim serviciile si sa practicam preturile cele mai bune”, spune si George Rus, administratorul Rex Gold din Sibiu.
Acesta adauga ca dupa aderare vor aparea noi reglementari, dar amaneturile vor exista in continuare. “Exista din Evul Mediu, exista si in Europa si vor exista in continuare”.

Potrivit lui Catalin Georgescu, patronul Iedera Consult, intrarea in UE va aduce ceata pe piata.
“Clientela nu este inca adaptata la normele UE, nu are inca cultura imprumutului ca in Vest”, spune Georgescu.
Acesta considera o “aberatie” eventuala ridicare a pragului de capital social la 200.000 euro. Nu este normal ca pentru un singur punct de lucru sa ceara 200.000 de euro, spune Georgescu.

O viziune mult mai pesimista o are Gheorghe Ghita, proprietarul Zef Tradeline, care crede ca daca amaneturile vor fi considerate ca IFN se vor inchide toate.
Potrivit acestuia, o alta amenintare pentru amaneturi o reprezinta avantul pe care l-au luat cardurile de salariu care permit optiunea descoperit de cont.
Prin intermediul acestora oamenii pot ridica pana la sase salarii nete fara a plati dobanda daca banii sunt returnati in termen de 50 de zile.

Citeste si:  Meta nu va plati presa canadiana blocata pe Facebook si Instagram

“O sa ia lumea banii de care are nevoie de azi pe maine si atunci poate ca n-o sa mai vina la noi”, precizeaza Ghita. Proprietarii sau administratorii caselor de amanet considera ca aceasta afacere poate merge bine daca managementul este bun. “Doar o afacere prost condusa nu este rentabila”, este de parere Georgescu.
Profilul celui care ia bani de la amanet este foarte variat.

Printre acestia, spun patronii, se gasesc si batrani care nu au bani de paine, dar si tineri care au nevoie de bani pentru o seara in oras sau chiar directori de societati care trebuie sa plateasca salarii sau au de achitat stocuri de marfa.

Autor: Florin Cojocaru