Liberalii si democratii au aniversat un an de dragoste si armonie in Alianta

Echipa portocaliilor PNL-PD a fost convocata, ieri, la Palatul Parlamentului, nu pentru o confruntare electorala cu eventuali adversari politici, ci pentru a face un bilant al campionatului intern pe care l-au castigat inca de la alegerile de anul trecut. Desi nu se juca nici un meci, aliatii au tinut sa marcheze un an de guvernare prin inscrierea unor goluri la capitolul imagine, vorbind despre solidaritatea intre coechipierii liberali si democrati, ba chiar relansand ideea fuziunii dintre cele doua formatiuni politice.

Aniversarea de ieri a fost insa una cu surprize, destul de neplacute pentru portocalii. Daca presedintele Traian Basescu si-a facut aparitia la “petrecere”, desi nu se afla pe lista invitatilor, conservatorii nu au trimis nici macar un mesaj de felicitare. Ba, mai mult, in frunte cu presedintele Dan Voiculescu, “solutia imorala” a lansat ieri varianta iesirii de la guvernare la inceputul anului viitor. Suparati ca aliatii le-au “furat” ideea privind controlul averilor ilicite, conservatorii se gandesc ca in Biroul Permanent din ianuarie, care precede cel de-al saselea congres al PC, sa faca o analiza echilibrata, “fara patimi” a anului ce s-a scurs de cand au ajuns la putere si sa gaseasca o eventuala solutie pentru iesirea din aceasta guvernare.

Chiar daca discursurile liderilor PNL si PD s-au batut cap in cap pe tema anticipatelor, si unii, si altii au sustinut mai mult sau mai putin transant ca echipa portocaliilor ar trebui sa isi aminteasca mereu ca numai impreuna pot reusi, evident avandu-l ca antrenor principal pe nimeni altul decat pe Traian Basescu. Desi spuneau ca nu-l vor invita la eveniment, totusi presedintele si-a facut aparitia imediat dupa interventia lui Tariceanu si a punctat, la final, printr-un discurs care a sculat sala in picioare, asta spre invidia premierului. Curat constitutional, presedintele tuturor romanilor s-a afisat fara nici un fel de reticenta alaturi de aliati, pe care i-a felicitat, dandu-le nota 10 la capitolul integrare europeana, dar tragandu-i de urechi pentru nerespectarea unor angajamente, si mai ales pentru chiulul parlamentar.

Cel mai important dintre semnalele lui Basescu a fost indemnul la fuziune si la abandonarea tuturor orgoliilor dintre liberali si democrati, pe care i-a acuzat ca ar incalca protocolul Aliantei prin exprimarea unor puncte de vedere divergente. Basescu le-a tras parinteste una peste ceafa liberalilor, insinuand ca amenintarile cum ca nu-l vor mai sustine la viitoarele alegeri prezidentiale il lasa rece si dandu-le de inteles ca vor avea nevoie de el pentru a trece cu bine testul scrutinului general ce va avea loc cu un an inainte de prezidentiale. Petrecerea de un an a fost devansata cu o ora, pentru ca mai multi politicieni, in frunte cu premierul si presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, se grabeau sa plece la Sankt Petersburg pentru a le face galerie handbalistelor romane in disputa cu Rusia pentru titlul mondial. Uitand cu desavarsire de propriul lor meci intern, Tariceanu si presedintele Traian Basescu au plecat impreuna de la Palatul Parlamentului direct la aeroport, fara sa mai dea vreo declaratie de presa.

Citeste si:  45 de milioane de euro pentru Daewoo Craiova. De la stat.

Operatiunea de relansare a portocaliului a fost activata ieri la Palatul Parlamentului. Traian Basescu nu s-a sinchisit de Constitutie si a pozat relaxat in calitate de presedinte al Aliantei PNL-PD, dandu-le aliatilor indicatii precise legate de unificarea celor doua partide.

Dupa un an de trai in comun si in pofida numeroaselor scandaluri de la varful Aliantei, liberalii si democratii au incercat sa convinga audienta de dragostea reciproca si armonia conjugala. Luati de val, aliatii nu si-au mai aruncat sageti otravite, au uitat de rivalitatile si conflictele din propriile partide si au facut loc inclusiv celor marginalizati. Astfel, Tariceanu a facut un gest galant fata de fostul ministru al culturii, liberala Mona Musca, cea care s-a numarat printre liberalii care nu s-au sfiit sa il critice pe premier. Pentru ca nu a reusit sa isi gaseasca un loc in sala, Mona Musca se asezase pe treptele de la intrarea in sala de festivitati, fiind insotita de liderul deputatilor democrati Cristian Radulescu. Premierul s-a ridicat de la prezidiu si i-a oferit Monei Musca bratul pentru a o conduce in sala, chiar in primele randuri, scena consumandu-se cu un sarut… pe obraz. Marele absent al reuniunii a fost insa ex-presedintele liberalilor, consilierul prezidential Theodor Stolojan, pe care Tariceanu l-a pomenit totusi in discursul sau.

Tariceanu a sustinut ieri ca nu ar exista nici un fel de conflict intre palate, ci dimpotriva. “Sub presiunea unor evenimente, am lasat in mod neintentionat impresia ca intre mine si Traian Basescu sunt rivalitati, relatii tensionate, care ar degenera in dispute”, a declarat Tariceanu, facandu-si mea culpa. Pana una-alta, premierul liberal a fost nevoit sa recunoasca faptul ca Basescu este cel care a ajutat Alianta sa castige alegerile si nimeni nu-i poate contesta acest merit.

Citeste si:  Exportatorii - obligati sa faca dovada incasarii valutei in banci din Romania

Parinte pentru democrati, tata vitreg cu liberalii

Daca a negat conflictul dintre palate, presedintele liberal a recunoscut existenta unor dispute in sanul Aliantei, precizand insa ca acestea au fost o lectie buna pentru ca ambele parti sa inteleaga ca au de pierdut de pe urma scandalurilor care au tinut prima pagina a ziarelor si au pus in umbra reusitele Cabinetului sau. “As vrea sa fie foarte clar atat pentru colegii din PNL, cat si pentru cei din PD. Impreuna suntem la putere, separat suntem in opozitie. Ar fi bine sa ne amintim mai des zicala “unde-s doi puterea creste”, le-a mai spus Tariceanu aliatilor. Cu toate acestea, plasand mingea in terenul democratilor, presedintele liberal a declarat ca nu vrea sa isi asume singur realizarea unificarii celor doua formatiuni. “Daca ne gandim la fuziune, la o structura federativa sau daca ne convine actuala formula, ramane de vazut. Nu pot si nu vreau sa gasesc singur o solutie pentru Alianta”, a adaugat el.

In vreme ce liberalii au invocat fuziunea, cel mai transant fiind vicele Gheorghe Flutur, liderul PD Emil Boc si ceilalti democrati care s-au perindat pe la tribuna s-au ferit sa pronunte cuvantul cu pricina, sub privirile lui Basescu care a intervenit la finalul reuniunii. Cu toate ca legea fundamentala ii interzice sa mai aiba carnet de partid, fie el protocaliu sau de alta culoare, seful statului s-a comportat ca un lider al Aliantei, cu acte in regula, ironizand chiar restrictiile impuse de Constitutie. “Dragi colegi sau fosti colegi, nu stiu cum sa ma adresez ca sa nu stresez nici Constitutia, nici pe cei care asista la discurs”, a spus Basescu. “De ce razi Hasotti?”, l-a intrebat el pe vicele liberal, zambind si starnind aplauzele audientei. O data ce Constitutia a fost aruncata in derizoriu, nimic nu l-a oprit sa se dezlantuie si sa le ceara liberalilor si democratilor sa uite de orgolii si sa realizeze fuziunea, amintindu-le ca acesta a fost scopul urmarit atunci cand a semnat certificatul de nastere a Aliantei. Fara sa ii nominalizeze, el i-a certat in special pe liberali pentru faptul ca ar incalca protocolul bilateral care spune ca deciziile consiliilor de conducere ale Aliantei sunt suverane in fata forurilor de conducere ale partidelor componente. Mai mult, el a sustinut ca atata vreme cat prevederile protocolului a fost incluse in statutul propriu al PNL si PD, aliatii se joaca de-a democratia interna, dar incalca normele propriului partid. In timp ce liberalul Ludovic Orban statea cuminte in sala, Basescu a mai spus ca nu se teme ca ar pierde sprijinul PNL. “Ba unii, ba altii zic ca nu ma vor sustine la alegerile prezidentiale. Supus va informez ca aveti alegeri legislative cu un an inainte”, s-a adresat presedintele liberalilor.

Citeste si:  Pojarul a declansat epidemie de insulte in Parlament

Obiectivul operatiunii: vanatoarea de ursi PSD

Basescu a reafirmat ca echipa guvernamentala condusa de Tariceanu este cea mai buna din ultimii 16 ani si dupa ce au vorbit despre realizarile privind cota unica, respectarea angajamentelor fata de UE si obtinerea unui raport de tara pozitiv, aliatii si-au mai amintit ca principalul lor adversar politic este PSD. Pe rand, Tariceanu, Boc si Flutur s-au lansat intr-o serie de descrieri mai mult sau mai putin pitoresti la adresa fostului partid de guvernamant care a blocat initiativele Aliantei recurgand la sprijinul magistratilor de la Curtea Constitutionala. Tariceanu a mai spus ca PSD este cel care a ridicat coruptia la nivel de politica de stat, acaparand toate institutiile prin intermediul baronilor locali si cumparand presa. La randul sau, Gheorghe Flutur a spus ca PSD-ul de azi este mult mai murdar si mai corupt decat cel din 2004, iar Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea reprezinta “axa raului”. El a mai afirmat ca aliatii ar trebui sa porneasca la vanatoare de pesedisti, pentru a pune ursul cu botul pe labe.

Autor: Roxana Preda