La un an de la alegerile locale din 2004, Partidul Conservator este singurul din coalitia de guvernamant care nu a reusit sa atraga membri de la alte partide din consiliile locale si judetene, arata un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). In ciuda protocolului coalitiei, PC a pierdut cei mai multi primari chiar in favoarea liberalilor.

Fenomenul migratiei politice s-a mentinut si in acest an, cele mai multe treceri facandu-se din partidele ajunse in opozitie dupa alegerile generale de anul trecut spre cele aflate la putere.

Analiza IPP a evolutiei migratiei politice a primarilor in 2005 a indicat ca numarul primarilor PC din teritoriu a scazut cu aproape 14 procente. Comparativ cu alegerile locale din noiembrie anul trecut, conservatorii sunt singurii din coalitia PD-PNL-UDMR-PC care nu au reusit sa isi intareasca puterea la nivel regional. Doar sase primari ai opozitiei s-au alaturat conservatorilor, in timp ce in cazul PNL si PD, atat liberalii, cat si democratii au atras de partea lor peste 50 de primari ai fostei guvernari. Dintre primarii conservatorilor care au migrat catre alte formatiuni politice, 15 au fost absorbiti chiar de PNL, ceea ce indica faptul ca PC a pierdut in favoarea colegilor liberali aproape de trei ori mai multi primari decat au luat opozitiei. In ceea ce priveste legea migratiei politice, coordonatorul de programe al IPP, Adrian Moraru, a atentionat ca ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa respinga actul normativ. “Fenomenul migratiei are o cota alarmanta in Romania, cel putin in administratia publica. Problema nu este cea legislativa, principala cauza e lipsa unei baze din care partidele sa aleaga primarii, pentru ca oamenii sunt insuficienti. Adoptarea legii interzicerii migratiei politice va transforma consiliile locale in . Masura limitarii migratiei politice poate conduce la o serie de abuzuri atat la centru, cat si in plan local, unde liderii partidelor ii pot inlatura din functii pe cei care cad in dizgratia partidului din care provin. IPP este hotarat sa ii arate aceste argumente presedintelui. Vrem ca seful statului sa retrimita legea la parlament pentru a fi definitiv respinsa”, a atentionat Moraru.

Citeste si:  Preselectie pentru joburi in Germania

Autor: Ionel Dancu