Executivul a adoptat, joi, un Memorandum privind acordul de principiu pentru aprobarea contractarii de catre Ministerul Finantelor a unor imprumuturi de pana la 930 milioane euro, in perioada 2006-2009, pentru finantarea mai multor programe de infrastructura.

Banii vor fi folositi pentru finantarea investitiilor in constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, pentru infrastructura rurala si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare si a statiilor de tratare a apei.

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat ca 200 de milioane de euro vor fi folosite pentru alimentari cu apa la sate, prin doua programe – unul cu credit extern si unul cu bani de la buget.

Alte 200 de milioane de euro urmeaza sa fie investite in constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. “Aceste sume sunt suplimentare fata de ceea ce exista acum in buget”, a precizat Borbely.

In a doua parte a acestui an, se va derula un program de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, precum si a statiilor de tratare a apei potabile si apei uzate in localitatile cu o populatie mai mica de 50 de mii de locuitori.

Citeste si:  Romania este in criza de birouri

“Tinta sunt acele orase mai mici, care pina acum nu au avut acces nici la SAPARD, nici la ISPA, deci nu au putut sa atraga fonduri pentru alimentarea cu apa, tratarea apei uzate, lucrari de infrastructura”, a mai spus Laszlo Borbely.

Programul derulat va fi finantat cu 340 milioane euro, suma care este solicitata ca imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Pietruirea si asfaltarea drumurilor comunale, locale, va fi realizata printr-un alt program, cu un cost total de 190 de milioane de euro, din care 40 de milioane euro sunt asigurate dintr-un credit extern si 140 de milioane euro din resurse interne, a mai declarat ministrul.

Memorandumul prevede ca, pentru cele patru mari proiecte prezentate, costurile neeligibile de natura TVA, taxe vamale, precum si alte taxe sau impozite se vor suporta de la bugetul de stat. Proiectele vor fi supuse avizarii Consiliului Concurentei, in masura in care intra sub incidenta legislatiei privind concurenta.

Citeste si:  Pastele, o afacere de 250 milioane euro