Pana la anul mai trebuie sa cheltuim 572 de milioane de euro, asa ca Agentia de Plati va lucra 12 ore pe zi si 6 zile pe saptamana pentru a castiga pana la 1 ianuarie 736 de ore

Pana la 1 ianuarie 2007, expirarea perioadei de contractare a fondurilor SAPARD, trebuie absorbite 572 de milioane de euro. Adica cam tot atat cat s-a reusit sa se cheltuiasca in trei ani de zile, de la incheierea primelor contracte de finantare prin Programul SAPARD.
Autoritatile responsabile se declara optimiste, afirmand ca, la ritmul actual de contractare, se va reusi absorbtia integrala a fondurilor pana la finele anului. Cu toate acestea, masurile luate pe ultima suta de metri arata ca situatia nu e nici pe departe roz.
Vineri, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie SAPARD) a anuntat ca incepand din 3 aprilie 2006 si pana la sfarsitul acestui an, oficiile judetene si centrele regionale proprii vor sta la dispozitia potentialilor beneficiari SAPARD 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana.
“Astfel, va creste considerabil, mai exact cu 736 de ore, perioada in care vor putea fi evaluate si contractate proiecte SAPARD, precum si verificate si aprobate cererile de plata inaintate de beneficiarii Programului SAPARD”, se arata intr-un comunicat al APDPR.

1,2 miliarde de euro, in 4 ani

Din totalul fondurilor alocate Romaniei prin Programul SAPARD, respectiv 1,28 miliarde de euro, pana la aceasta data au fost alocate, adica au fost aprobate proiecte in valoare de 715 milioane de euro. Din februarie 2003 (incheierea primelor contracte de finantare prin Programul SAPARD), au fost contractate astfel 2.068 de proiecte. La platile efective stam si mai prost. Beneficiarii SAPARD nu primesc banii in avans, ci esalonat, dupa ce au executat o parte dintre lucrari, pe baza chitantelor care sa demonstreze cheltuielile efectuate. Or, din cele 715 milioane de euro contractate, au fost efectuate plati beneficiarilor SAPARD de 473 milioane de euro. Din datele primite de la APDPR, rezulta ca in noua luni de zile mai raman de contractat 572 de milioane de euro. Plata efectiva a acestora se va putea face inca doi ani, adica pana la finele lui 2009.

Citeste si:  Contributia la fondul de somaj s-ar putea plati si la indemnizatii, sporuri sau solde militare

Ultima suta de metri

Data fiind aceasta situatie, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a luat cateva masuri pentru accelerarea absorbtiei fondurilor SAPARD.
Astfel, vineri a anuntat ca prelungeste timpul de lucru al angajatilor sai din teritoriu, lucru care va permite castigarea a inca unei luni pentru derularea Programului SAPARD, pana la momentul aderarii Romaniei.
“Aceasta masura a fost luata pentru a putea prelucra cererile de finantare, care au inceput sa soseasca in numar foarte mare in ultima perioada si pentru a putea contracta cat mai multe proiecte de investitii cu fonduri SAPARD pana la finele acestui an”, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Potrivit APDPR, de la inceputul acestui an s-au depus 442 cereri de finantare, din care 180 numai in luna martie. Platile efectuate pana in prezent, incepand cu ianuarie 2006, pentru investitiile realizate in cadrul proiectelor SAPARD au fost de 39 milioane de euro. “Prelungirea programului de lucru al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se face in baza Codului Muncii, permanenta fiind asigurata prin rotatie, astfel incat durata timpului de lucru pe saptamana a fiecarui angajat sa nu depaseasca 40 de ore”, mai precizeaza Agentia.

Citeste si:  Statele nordice ajută Ucraina și Moldova cu gaze

89 milioane euro, pentru utilaje agricole

Din cele 715 milioane de euro absorbite din februarie 2003, cele mai multe fonduri au fost atrase de investitiile pentru modernizarea infrastructurii rurale (Masura 2.1), respectiv 464 milioane de euro (604 proiecte). Pentru industria agroalimentara (Masura 1.1) au fost incheiate 239 de contracte de finantare, valoarea fondurilor SAPARD alocate fiind de 150 milioane de euro. Investitiile pentru diversificarea activitatilor economice in mediul rural (Masura 3.4) a atras doar 28 de milioane de euro prin cele 496 de contracte incheiate pana in aceasta luna. Cele mai multe proiecte au vizat investitii in dezvoltarea exploatatiilor agricole (Masura 3.1), mai exact achizitionarea de utilaje agricole. Pentru proiecte din cadrul acestei Masuri au fost alocate 67 de milioane de euro. Cu toate acestea, tot aici raman si cele mai mari sume de cheltuit – 89 milioane de euro.
APDPR anunta ca mai sunt disponibili 30 milioane de euro, pentru investitii in sectorul agroalimentar (Masura 1.1), iar pentru diversificarea activitatilor economice (Masura 3.4) – 67 milioane de euro.

La mijlocul lunii aprilie, inca 4 noi masuri

In trei luni de zile, Romania a reusit sa angajeze aproximativ jumatate din fondurile alocate pentru acest an (de 217 milioane euro). “Avand in vedere si acreditarea noilor Masuri din cadrul Programului SAPARD, precum si ritmul crescut al depunerilor de proiecte din ultimele luni, absorbtia integrala a fondurilor europene pentru acest an este asigurata 100%”, afirma reprezentantii APDPR. Acum o saptamana, institutia a anuntat ca pot fi depuse deja proiecte in cadrul masurilor neacreditate.
“Primirea cererilor de finantare si crearea unui portofoliu de proiecte in asteptare este menita sa accelereze ritmul de angajamente si sa fie evitati timpii morti de la depunere la contractare”, precizeaza APDPR.
Conform semnalelor primite de la Bruxelles, APDRP asteapta de la Comisia Europeana acordarea acreditarii celor patru noi Masuri in prima jumatate a acestei luni. Fondurile totale alocate acestora sunt de 75.556.518 euro. Noile Masuri sunt destinate imbunatatirii protectiei sanitar-veterinare, constituirii grupurilor de producatori, sprijinirii culturilor ecologice si impaduririi terenurilor.
Din 27 februarie 2006, Agentia SAPARD s-a transformat in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, iar cele 8 Birouri Regionale de Implementare a Programului SAPARD in 8 Centre Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. De asemenea, s-au infiintat si 42 de Oficii Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Citeste si:  Europa se îndreaptă spre secetă

Autor: Teodora Vasalca