Pana acum, siguranta unei masini era contrabalansata de pretul ei ridicat. Au aparut insa si modele foarte sigure, care au un pret accesibil, considera CNN, prezentand o lista de automobile sigure si ieftine. Masinile foarte sigure, recent premiate de catre organizatia americana Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), au doua aspecte comune. In primul rand, toate au airbag-uri laterale pentru protectia capului. In al doilea rand, toate aceste vehicule sunt proiectate de putin timp. De exemplu, vehiculul Ford Five Hundred este un model recent, fiind proiectat dupa arhitectura automobilului Volvo S80, Volvo fiind in proprietatea producatorului Ford.

Datorita protectiei capului, Ford Five Hundred a primit calificative foarte bune la testele de siguranta efectuate de IIHS. Airbag-urile laterale pentru protectia capului costa intre 600 si 800 de dolari ca optiune suplimentara, dar cele mai multe companii au inceput sa le ofere in cadrul echipamentului standard.

Sistemele de controlare a stabilitatii masinii, care utilizeaza computere pentru a ajuta automobilul sa evite derapajele sau aluncarile pe carosabil, au devenit, de asemenea, din ce in ce mai obisnuite. Companiile auto au introdus aceste sisteme electronice deoarece unele teste de siguranta nu pot fi trecute fara ajutorul acestor dispozitive. Este dificil pentru unele categorii de vehicule, mai ales pentru SUV-uri, sa treaca testele de siguranta fara sistemul de controlare a stabilitatii. Unii producatori din industria auto, ca Toyota, au instalat astfel de dispozitive pe toate SUV-urile lor.

Un alt factor important ce a contribuit la cresterea sigurantei masinilor il reprezinta dorinta grupurilor auto de a nu fi implicate in procese civile.

Nici o companie nu doreste sa spuna in fata judecatorului ca detine tehnologie pentru intarirea sigurantei, ca sisteme de controlare a stabilitatii sau airbag-uri, dar ca nu a instalat-o pentru ca un model este prea ieftin. Masinile prezentate de CNN sunt considerate extrem de sigure si nu au preturi mai mari de 25.000 de dolari.

Topul masinilor

1. Mercury Montego, pret de pornire 24.430 dolari

2. Toyota Camry, pret de pornire 19.545 dolari (una din cele mai bine vandute masini in Statele Unite)

3. Subaru Forester, pret de pornire 21.795 dolari -SUV

4. Chevrolet Malibu, pret de pornire 17.365 dolari

5. Honda Civic (foto), pret de pornire 14.360 dolari

6. Pontiac Torrent, pret de pornire 22.400 dolari – SUV

Autor: Bogdan Asaftei