Aproximativ 44% dintre firmele din Romania considera justificat riscul de a practica forme de angajare neinregistrata si de a nu plati impozite si taxe, arata un studiu realizat in cadrul proiectului Tobequ 2, finantat de Comisia Europeana, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Din cele 967 de companii din Romania care au fost chestionate in cadrul proiectului, 95 la suta considera ca sistemul fiscal si reglementarile legislative ale muncii sunt “greoaie, restrictive si prea costisitoare”. Potrivit studiului, 86 la suta dintre IMM-uri nu cunosc si nu aplica Schemele de participare financiara a salariatilor (SPF) la profit, dar pe ansamblu 67 la suta dintre companii le cunosc si le aplica, desi foarte putine sunt legate de cresterea performantelor.

Motivatia cea mai des invocata a utilizarii SPF este acordarea de venituri non-salariale suplimentare, iar efectul pozitiv cel mai des intalnit este fidelizarea angajatilor. Schemele de participare a salariatilor la profitul companiei reprezinta un subiect pe agenda Comisiei Europene si sunt considerate ca o formula foarte eficienta de crestere a competitivitatii, prin reducerea costurilor datorita responsabilizarii, co-interesarii si fidelizarii angajatilor, la care se adauga cresterea profitului pe fondul mentinerii preturilor.

Citeste si:  Functionarea mai multor firme la acelasi sediu, restrictionata

Din pacate, apreciaza directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu, Romania se afla si la acest capitol pe ultimul loc in UE, lipsind pana si conceptualizarea corecta a SPF. In putina si confuza legislatie specifica, SPF lipsesc cu desavarsire, fiind substituite cu diverse sporuri si stimulente salariale care nu isi indeplinesc rolul de instrumente de crestere a companiilor, considera ACPR. “Legea trebuie sa recunoasca SPF si sa reglementeze principiile. In prezent, astfel de scheme in Romania sunt perdante din cauza impozitarii”, a declarat intr-o conferinta pe aceasta tema, directorul general al ACPR.

In Romania exista forme asimilate in mod confuz SPF si prin care se platesc inclusiv salarii mascate. Unul din principiile de baza ale SPF este acela ca angajatorul nu da bani din amabilitate ci strict legat de rezultate mai bune, veniturile suplimentare fiind corelate cu cresterea de profit.

Conceptualizate gresit in legislatia romaneasca, mai mult ca o forma de filantropie, SPF sunt in plus si limitate la 10 la suta din profit in cazul companiilor cu participatii de stat. Conform clasificarii europene, SPF constau in primul rand in achizitionarea de actiuni si parti sociale, participare la castig suplimentar, venituri non-salariale si diverse forme de cooperatii.

Citeste si:  PepsiCo pe locul doi in Topul Celor Mai Admirate Companii ale anului 2006