Administratorii si directorii societatilor comerciale nu vor mai putea face obiectul unui contract de munca, ci vor beneficia de contracte pe perioada determinata, potrivit noii legi a firmelor. Conform specialistilor, noua reglementare va permite reevaluarea capacitatii profesionale a administratorului sau directorului, ca angajat. “Inainte de a se semna un nou contract, se poate realiza un proces de evaluare a activitatii prestate de director.

Noua masura introduce responsabilizarea administratorului sau directorului,” ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Contractele pe perioada determinata vor fi mandatate de Consiliul de Administratie (CA) al companiei sau de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), a declarat Sorin David, avocat la D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta a PriceWaterhouseCoopers in Romania.

Administrator – noua categorie profesionala

In concordanta cu noile legi europene, managerul se va afla pe picior de egalitate cu actionariatul in baza noilor contracte, acesta putand fi demis prin simpla decizie a CA, nefiind nevoie sa se mearga pe calea justitiei pentru desfacerea contractului de munca. “Administratorii vor deveni o noua categorie profesionala, care insa nu vor trebui sa se autorizeze, mandatul pe perioada determinata fiind suficient pentru reprezentarea companiei”, a explicat Sorin David. In cazul in care un administrator a lucrat in cadrul companiei inaintea numirii sale in postul de conducere, acesta se poate intoarce pe postul stipulat in contractul de munca in momentul incheierii contractului pe perioada determinata. Aceasta regula nu este valabila in cazul functiei de director general, deoarece postul anterior se desfiinteaza automat la numirea in functie. Remuneratia administratorilor va trebui justificata in fata AGA, actionarii trebuind sa aiba control asupra castigurilor acestora. Noii manageri vor fi obligati sa recurga la o asigurare sociala doar atunci cand venitul stipulat in contractul pe perioada determinata este de trei ori salariul mediu brut pe economie (1.275 lei).

Citeste si:  Puiul romanesc asteapta ajutor de la stat

Transparenta

Noua legislatie a societatilor comerciale promoveaza un nivel ridicat de transparenta la toate companiile, si nu doar la cele listate, iar actionarii minoritari beneficiaza de mai multa protectie, a declarat David.

Desi nu exista decat ca o tendinta, atat pe plan international, cat si in Romania se doreste ca societatile comerciale sa fie modele de comportament social, a aratat David, in cadrul unui seminar.

“Legiuitorul roman a fost ambitios si a incercat sa transpuna unele recomandari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica la nivelul legislatiei societatilor comerciale, tendinta fiind de uniformizare a reglementarilor pe plan international”, a spus David.

Sistem dualist

Pe plan international, reglementarile privind functionarea si organizarea societatilor comerciale au drept scop facilitarea investitiilor in firme de orice tip, cu accent suplimentar pe promovarea investitiilor transfrontaliere, a mentionat avocatul de la D&B. Astfel, daca pana acum se folosea sistemul unitar, noile reguli de guvernare a societatilor comerciale impun un sistem dualist, care presupune existenta unui consiliu de supraveghere si a unui directorat.

Citeste si:  Scumpiri și la hârtie

Consiliul de supraveghere nu este un organ de conducere, el exercitand, in mod exclusiv, controlul asupra directoratului, care constituie latura executiva a conducerii, a explicat David. D&B David si Baias este o societate de avocati corespondenta a companiei de consultanta PriceWaterhouseCoopers Romania. PwC este una dintre cele mai mari institutii pe piata mondiala a consultantei financiare si de afaceri, cu peste 150.000 de angajati in peste 150 de tari. In Romania, PriceWaterhouseCoopers ofera o gama larga de servicii de consultanta de afaceri – de la asigurari, taxe si servicii juridice la servicii de consultanta – pentru corporatii internationale, institutii guvernamentale sau companii private romanesti.

Legea nu include operatiuni transfrontaliere

Legea societatilor comerciale ar putea fi modificata din nou, in acest an, deoarece prevederile legale necesare pentru realizarea operatiunilor transfrontaliere nu au fost incluse in ultimele completari aduse actului normativ.

“Asteptam inca o modificare a legii societatilor comerciale, in conditiile neincluderii in ultimele modificari a cadrului legal necesar pentru realizarea fuziunilor transfrontaliere”, a declarat Mariana Barbu, tax senior manager in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers. Ea a mentionat, la un seminar organizat de PwC, ca legea fiscala a preluat directivele europene referitoare la fuziuni si divizari, dar nu exista cadrul juridic, astfel incat nu se poate spune ca prevederile sunt operationale. Catalin Oroviceanu, avocat in cadrul firmei D&B David si Baias, a precizat ca Romania trebuie sa implementeze prevederile legate de fuziunile transfrontaliere pana la finele anului 2007.

Citeste si:  Capital social minim de 25.000 de lei pentru agentii de marketing ai fondurilor de pensii private

Autor: Gabriel Botezatu