Noua formula de despagubire a fostilor proprietari de imobile nationalizate propusa de autoritati este mai aproape de realitate, spun reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS). Ei accepta chiar si sumele mai mici, de aproximativ 160.000 euro (echivalentul sumei de 500.000 lei), promise prin noul proiect de ordonanta referitor la Fondul Proprietatea, in loc de 200.000 euro, potrivit unei propuneri mai vechi.

„E bine ca vom putea primi totusi ceva pentru casele si terenurile pe care membrii asociatiei noastre le-au detinut inainte de nationalizare. Asta, dupa doi ani in care Fondul Proprietatea nu a fost altceva decat o pacaleala“, ne-a declarat Maria Theodoru, presedintele APDAS. Timp de doi ani, membrii asociatiei au respins ideea de a fi despagubiti prin actiuni la Fond, mai ales ca majoritatea sunt persoane in varsta si au probleme de sanatate. Iar Fondul oricum nu a functionat. Maria Theodoru este sceptica in privinta seriozitatii autoritatilor de a se tine pana la capat de promisiunile facute. „Acesta este doar un proiect care are toate sansele sa treaca prin mai multe modificari, adauga Theodoru. Intr-adevar, proiectul de ordonanta privind Fondul Proprietatea urmeaza sa fie discutat cu grupurile parlamentare si prezentat ulterior Guvernului. Documentul ar trebui dezbatut si adoptat pana la 4 iulie. „Fiind o ordonanta de urgenta, daca nu este votata pana la acea data, ea nu poate deveni ordonanta simpla, care sa fie votata in vacanta parlamentara“, a explicat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, citat de Mediafax. In forma prezentata ieri, documentul prevede acordarea de despagubiri in bani de maximum 500.000 lei (echivalentul a 160.000 euro), in loc de actiuni. Suma va fi platita in transe anuale, de cel mult 100.000 lei, iar primele plati ar putea fi facute in ultima parte a acestui an.

Citeste si:  Romania, tinta pentru marii investitori in imobiliar

Majoritatea dosarelor depasesc 200.000 de euro

„Majoritatea membrilor asociatiei au de primit sume care depasesc echivalentul a 200.000 de euro. Sunt si persoane care ar trebui sa primeasca de la stat si un milion de euro“, explica Maria Theodoru.

Potrivit proiectului, pentru sume mai mari de 500.000 lei, diferenta va fi acoperita exclusiv prin actiuni la Fondul Proprietatea.

In cazul titlurilor emise pe numele mai multor persoane, nu se accepta plata in numerar pentru despagubiri mai mari de 500.000 lei. „Oferta“ autoritatilor este valabila in acest caz doar pentru sume mai mici de 500.000 de lei si doar daca exista acordul tuturor beneficiarilor.

Fondul Proprietatea, listat la bursa in 2008

Fara a preciza dimensiunea pachetului de actiuni care va fi scos la vanzare, Varujan Vosganian a anuntat ieri ca Fondul Proprietatea va fi listat la bursa in primul trimestru al anului viitor. Deocamdata, se poarta discutii pentru scoaterea la vanzare a unui pachet de 10% sau 20% din titluri.

Citeste si:  TVA cadou pentru leasingul imobiliar

Autor: Simona Simionescu