Apartamentele din blocurile comuniste ar putea costa dublu peste cinci ani, de la 1.300-1.450 euro/mp, cåt costa in medie acum, la 3.500-4.000 euro/mp, avertizeaza agentiile imobiliare. Din cauza deficitului urias, de aproximativ un milion de locuinte, si a ritmului lent in care se construieste in Romånia, preturile si-ar putea pastra ritmul de crestere, de 40% pe an.

Preturile apartamentelor s-ar putea dubla pana in 2012, avertizeaza agentii imobiliari. Ei se bazeaza pe deficitul actual de un milion de locuinte la nivel national, care va putea fi acoperit doar prin investitii de 100 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani. Numai în Bucuresti este nevoie de aproximativ 300.000 de apartamente. „Pâna în 2009, vor fi construite în Bucuresti, incluzând si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul“, a declarat Radu Lucian Adrian, manager în cadrul companiei imobiliare Eurohouse, citat de Mediafax. El este de parere ca preturile apartamentelor vechi de bloc vor urca destul de mult in urmatorii cinci ani, daca se va mentine rata actuala de crestere, de 35-40% pe an. In aceste conditii, metrul patrat va urca de la o medie de 1.300-1.450 euro la 3.500-4.000 euro.

Citeste si:  Cat succes au locuintele din ansamblurile rezidentiale?

Veniturile in crestere alimenteaza scumpirea

Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce îi va determina pe vânzatori sa majoreze preturile. „Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a împrumuturilor bancare“. Noile reguli de creditare vor contribui semnificativ la aceste majorari de preturi. „Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobânzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a împrumutului sa fie prelungita pâna la 50 de ani“, apreciaza reprezentantul companiei imobiliare.

Piata imobiliara creste din bani privati

Fondurile private sunt principala sursa de finantare a proiectelor rezidentiale. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), din cele 38.000 de locuinte finalizate anul trecut la nivelul intregii tari, in jur de 33.000 (87,5%) au fost construite din banii populatiei si ai firmelor private. Peste jumatate din unitatile locative (52%) au fost cladite in mediul rural. Pe langa apartamentele realizate anul trecut, alte 98.000 mai erau in diferite stadii de executie. Acestea vor intra insa lent pe piata, avand in vedere ca o treime se aflau la finele anului trecut in stadiu de finisaj, iar la restul se mai lucra la fundatie sau la partea de structura.

Citeste si:  Piata office a Capitalei migreaza spre periferie

Case multe in Sud si Sud-Est

Un clasament realizat in functie de numarul de apartamente predate la cheie plaseaza Nord-Estul Romaniei pe prima pozitie, cu peste 7.600 de case. Pe pozitia secunda se afla Sud-Estul, cu mai bine de 6.500 de locuinte, in timp ce in partea sudica (Muntenia) au fost finalizate in 2006 doar 5.400 de locuinte.

Autor: Simona Simionescu