“Majorarile de taxe si impozite incluse in Codul Fiscal, lege care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie a.c daca ar fi fost finalizata la timp de Ministerul Finantelor, nu vor fi operate mai devreme de octombrie. Acizele vor creste insa peste nivelul convenit cu UE.”

Ministerul Finantelor (MF) este pe cale sa incalce, in decurs de trei saptamani, propriul termen de finalizare a Codului Fiscal, document a carei definitivare este asteptata de mediul de afaceri de la finele lui iunie 2005. Astfel, dupa ce a anuntat, cu o saptamana inainte de ziua de la care ar fi trebuit sa intre in vigoare noul Cod, respectiv 1 ianuarie 2006, ca va supune aprobarii Guvernului propunerile de modificare in prima parte a lunii ianuarie a.c., Finantele recunosc din nou ca nici acest termen nu a fost realist stabilit.

Astfel incat termenul de la care noile prevederi devin obligatorii gliseaza spre 1 octombrie, fara a fi ocolit nici acesta de probabilitatea amanarii. “MFP va trimite pana la finele lunii in curs, Guvernului si apoi Parlamentului, propunerile de modificare a Codului Fiscal”, ne-au declarat, recent, reprezentantii Finantelor. Acestia sustineau ca in acest interval mai sunt programate intalniri cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor. Aceasta ar fi dat posibilitatea, cel putin teoretic, ca noile prevederi sa intre in vigoare de la 1 august.

Citeste si:  Scandalul pasapoartelor genereaza noi reactii

“Exista o propunere de Cod Fiscal care va fi inaintata Parlamentului, in asa fel incat ea sa fie aprobata cu sase luni inainte de intrarea in functiune sau mai mult. Deci se poate sa fie 1 octombrie” (intrarea in vigoare – n.r.), a declarat ministrul Vladescu, citat de Antena 3.

Reamintim ca, la presiunea comunitatii de afaceri, Ministerul Finantelor a anuntat, pe 22 decembrie 2005, ca va transmite Guvernului,” la inceputul lunii ianuarie”, modificarile aduse Codului Fiscal, iar in cursul aceleiasi luni Executivul va inainta Parlamentului un proiect de lege care va contine noile prevederi. “Unul dintre cele mai mari reprosuri aduse MFP este instabilitatea creata asupra mediului de afaceri de modicarile aduse legislatiei fiscale “de regula” fara a respecta termenul de sase luni impus de lege. In 2005, Codul Fiscal a suferit sase modificari.

“N-am luat inca o decizie daca in iulie accizele vor creste la nivelul din calendar sau vor excede calendarul.”

Accizele, aproape de nivelul maxim

Citeste si:  Investitie de 260 milioane USD

Cert este ca, indiferent de data aplicarii efective a prevederilor aflate acum in stadiu de proiect, contribuabilii vor plati impozite mai mari. Astfel, se va percepe un impozit de 2% asupra valorii tranzactiilor imobiliare, in caz ca vazarea are loc in mai putin de trei ani de la data achizitiei. De asemenea, tranzactiile bursiere se vor impozita cu 16%, nivel valabil si pentru castigurile obtinute din dobanzi. Producatorii agricoli vor plati un impozit de 2% din valoarea produselor vandute la centrele specializate, iar cantitatile de tuica si palinca produse in gospodarie si destinate vanzarii mai mari de 50 litri vor fi accizate.

Pentru a contrabalansa efectul negativ asupra incasarilor bugetare ale amanarii cresterii impozitelor, Finantele nu exclud posibilitatea majorarii accizelor peste nivelul convenit stabilit cu UE. “N-am luat inca o decizie daca in iulie vor creste la nivelul din calendar sau vor excede calendarul”, a declarat Sebastian Vladescu.

Autor: Carmen Neacsu