“Incoerenta. Asa pot fi catalogate atitudinea si deciziile schimbatoare din ultimele zile ale Executivului in ceea ce priveste unele dintre prevederile Codului Fiscal referitoare la impozitare si relatia cu FMI – pe cale sa revina pe drumul bun.“

Oficialii Guvernului au anuntat ca doresc reluarea acordului cu FMI, dar primul punct nevralgic in discutii a reaparut: nivelul deficitului bugetar de 0,5% nu va fi negociat, dupa cum avertizeaza oficialii romani.

FMI si CE cer coerenta pe termen mediu

Specialistii de la Economist Intelligence Unit considera ca programul cu FMI a fost intrerupt din cauza ca autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa stabileasca un pachet coerent de actiuni.

Mai mult, acestia apreciau, in octombrie 2005, ca “este probabil ca ruperea acordului cu FMI sa accentueze ingrijorarile privind incapacitatea Romaniei de a fi pregatita pentru integrarea in UE”.

Dupa “deraierea” acordului, FMI a criticat dur incoerenta politicilor economice, ca si introducerea cotei unice, care a fost compensata doar prin masuri ce au provocat nesiguranta in mediul de afaceri. “Misiunea FMI impartaseste parerea Comisiei Europene conform careia este urgenta nevoie de un punct focal clar pe termen mediu pentru a pune de acord politicile publice cu cerintele unei economii europene moderne, cu o inflatie redusa”, atragea atentia FMI, care avertiza ca politicile actuale ale guvernului mentin competitivitatea slabita si duc la cresterea dezechilibrelor macroeconomice.

Citeste si:  Studentii continua sa fie nemultumiti de cursurile inutile din facultati si rectorii dau vina pe Ministerul Educatiei, care nu respecta autonomia universitara

Alba-neagra cu taxele din Codul Fiscal

FMI nu a renuntat nici acum la avertizarile axate pe politica fiscala, astfel incat saptamana trecuta a recomandat oficialilor romani elaborarea unei strategii fiscale pe termen lung, care sa nu necesite modificari anuale ale legislatiei.

Revizuirea Codului Fiscal a facut obiectul unor discutii ample cu oficialii romani. Ca urmare, Ministerul Finantelor a anuntat ca revine asupra nivelului unor impozite anuntate initial in ultima forma a Codului Fiscal.

Se intentioneaza astfel majorarea ratei de impozitare pentru castigurile din capital ale persoanelor fizice – de la 1% – la 16% sau la 5%. La impozitarea tranzactiilor imobiliare se ia in calcul impozitarea valorii reale cu 2% sau taxarea cu 16% a castigului net. Veniturile agricole vor fi taxate cu 16% de la 1 ianuarie 2007.

Executivul nu mai vrea investitor strategic pentru Romgaz

Dupa scandalurile care s-au tinut lant de la declansarea crizei gazelor, Guvernul s-a razgandit in privinta vanzarii societatii Romgaz catre un investitor strategic. Mai exact, Executivul a hotarat ca procesul de restructurare si privatizare a societatii sa fie lasat la dispozitia consultantului care este un consortiu format din companiile Credit Suisse First Boston (CSFB), Linklaters si FRAI.

Citeste si:  Apartamentele s-au ieftinit!

In termen de sase luni, consultantul prezenta variantele de restructurare si privatizare a societatii. Guvernul considera ca varianta privatizarii Romgaz cu un investitor strategic ar fi fost dezavantajoasa pentru statul roman, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. In acest sens, s-a intocmit un memorandum care a fost prezentat Ministerului Economiei si Comertului. Tariceanu a spus la inceputul anului ca modul de vanzare a Romgaz va fi stabilit impreuna cu consultantul de privatizare, astfel incat Romania sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte de gaze naturale.

Pana acum si-au manifestat interesul pentru Romgaz, companiile Mol, Gas de France, Lukoil, Ruhrgas si Wintershall. CSFB a mai fost consultant si la privatizarea Petrom si Distrigaz-urilor, in cazul acestora fiind facuta vanzarea catre investitori strategici. Cu toate acestea, Guvernul vrea ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale din Romania sa fie diferita de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom, preluata de grupul austriac OMV. (C. Botezatu)

Citeste si:  Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro

Autor: Carmen Neacsu