Dupa 1 ianuarie 2007, producatorii romani de lactate nu vor mai avea voie sa produca branza „Feta“, deoarece aceasta este marca inregistrata de Grecia la Comisia Europeana. Astfel, dupa aderare, branza „Feta“ produsa in Romania se va numi, simplu, Telemea, ne-a declarat presedintele Patronatului Laptelui, Valeriu Steriu. Aceeasi interdictie va fi valabila si in cazul altor branzeturi, precum „Parmezan“ sau „Camembert“, marci inregistrate de Italia si Franta. Din cauza produselor lactate, tara noastra a avut unele divergente cu Slovacia, care a dorit sa inregistreze la UE termenul de „brindza“, care se citeste „branza“, ca produs traditional slovac.
Tara noastra a avut insa castig de cauza. In caz contrar, nici un producator roman de lactate nu ar mai fi avut voie sa vanda banala… branza.
„Dupa integrarea in UE, romanii vor avea voie sa produca aceeasi branza ca si pana acum, insa nu vor mai avea voie sa o comercializeze sub denumirea de «branza Feta», ci doar sub numele de «Telemea», cele doua produse fiind destul de asemanatoare intre ele”, ne-a declarat presedintele Patronatului Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu. „In Romania exista un adevarat paradox, deoarece producatorii de lactate au preferat sa denumeasca branza «Feta», si nu «Telemea». In opinia producatorilor si a comerciantilor, motivul este acela ca «Feta» este aleasa in special de catre clientii cosmopoliti”, a adaugat presedintele APRIL.
In cazul in care producatorii si chiar vanzatorii vor continua sa scrie pe eticheta denumirea de „Feta” dupa 1 ianuarie 2007, acestia vor fi aspru sanctionati de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. „Legea etichetarii este foarte clara si se aplica foarte dur”, a precizat Valeriu Steriu.
De asemenea, dupa integrarea in UE, romanii nu vor mai avea voie sa comercializeze branzeturi sub denumirea de „Parmezan” sau „Camembert”, marci inregistrate de Italia, respectiv Franta. Singura denumire care va mai putea fi utilizata, chiar daca este traditionala din Italia, va fi „Mozzarela”. „Acest produs este fabricat mai mult in Olanda si in America de Sud decat in Italia. Cu toate acestea, italienii nu au intervenit, considerand ca olandezii si americanii sporesc renumele produsului «Mozzarela»”, a mai spus Valeriu Steriu.
«Feta» romåneasca nu respecta reteta originala
Grecii considera ca branza „Feta” produsa in Romania si Danemarca nu respecta intocmai reteta originala. „Feta romaneasca si daneza este foarte untoasa si este produsa din lapte de vaca. Branza «Feta» originala este fabricata numai din lapte de oaie, care se amesteca, rareori cu lapte de capra”, ne-a declarat Georgios Mycos, un producator elen de lactate. „Nu pot spune ca «Feta» romaneasca nu este o branza buna, gustoasa, dar nu este ca branza greceasca. A noastra aduce mai mult spre telemeaua romaneasca”, a adaugat Mycos.
Romånia, in conflict cu Slovacia pe teme de… brånza
Protectia denumirilor de origine garantata este foarte importanta pentru fiecare tara in parte, afirma Valeriu Steriu. Acesta ne-a declarat ca Romania a avut dispute cu producatorii de lactate din Slovacia, care au cerut Comisiei Europene (CE) sa adauge pe lista marcilor protejate, cuvantul „brindza”, care se citeste ca romanescul „branza”. „Am facut demersuri si le-am explicat comisarilor europeni si autoritatilor slovace faptul ca termenul de «branza» este foarte cunoscut in Romania si ca defineste un produs foarte familiar. UE a aceeptat solicitarea noastra, deoarece, in caz contrar, doar Slovacia ar fi putut vinde produsul lactat intitulat simplu «branza»”, ne-a declarat Valeriu Steriu.
Europenii incalca legea etichetarii
Chiar daca denumirea de «Feta» a fost inregistrata ca fiind fabricata exclusiv in anumite regiuni din Grecia, foarte multi producatori de lactate din Danemarca, Germania si Franta continua sa foloseasca aceasta marca inregistrata.
Aceste trei tari au cerut CE sa includa branza „Feta” pe lista denumirilor generice, neprotejate, deoarece au invocat faptul ca este produsa in mod traditional si pe teritoriul lor de ani buni, arata un studiu de caz intocmit de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. CE a respins cererea producatorilor europeni si a hotarat ca denumirea de „Feta” ramane un produs traditional grecesc. Cu toate acestea, pe rafturile magazinelor din UE, dar si in Romania, se comercializeaza in continuare branza „Feta” daneza sau „Feta” produsa in Germania sau Franta.
Autor: Otilia Caloian