Preturile actiunilor societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, membre ale Grupului Rompetrol, au urcat în sedinta de ieri cu peste 14%, aproape de variatia maxim admisa de BVB, dupa ce luni KazMunayGaz a preluat 75% din The Rompetrol Group, evaluand compania la 3,616 miliarde dolari.

Înca dinaintea deschiderii sedintei existau în piata ordine de cumparare a peste 100 milioane de actiuni RRC, pentru care se oferea un pret cu 14,3% mai mare decat cel din sedinta de luni. S-au transferat 2,5 milioane actiuni RRC, la pretul de 0,1280 lei/actiune, pentru suma de 329.792 lei, în piata fiind ordine de cumparare a înca 170 de milioane de titluri, la acelasi pret, de 0,1280 lei/actiune.

“La 20 de minute înaintea deschiderii sedintei de tranzactionare de marti, de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), piata se situa la plus 15% pentru titlurile Rompetrol Rafinare, pentru ca erau peste o suta de milioane de actiuni care se doreau a fi cumparate, iar oferta de vanzare a fost extrem de limitata”, a declarat Mihai Chisu, broker, Egnatia-Securities.

De asemenea, actiunile Rompetrol Well Services (PTR) s-au scumpit cu 14,74%, pana la 2,18 lei/actiune, pe un rulaj de 5,5 milioane lei, ocupand prima pozitie în clasamentul lichiditatii. Titlurile Rompetrol SA, firma care opereaza rafinaria Vega Ploiesti a Rompetrol, tranzactionate pe piata Rasdaq, raportau un castig de 24,8%, la 31,2 bani pe unitate, pe o lichiditate de 1,07 milioane de lei.

Citeste si:  Ce trebuie sa stiti legat de legislatia privind plata cu cardul bancar

Absolut uimitor este faptul ca toate companiile din sectorul petrolier au înregistrat cresteri spectaculoase în urma informatiilor privind vanzarea pachetului majoritar din Rompetrol. Analistii sustin ca unele cresteri sunt directe, iar altele din pura simpatie. Actiunile Oil Terminal s-au apreciat cu 14,87%, pana la 1,12 lei/actiune, pe o lichiditate de 1.665.747 lei. S-a tranzactionat un volum de 1,5 milioane actiuni OIL. Titlurile companiei Energopetrol au crescut cu aproximativ 14,15% pana la pretul de 6,05 lei/actiune, iar Petrolexportimport a reusit o crestere a actiunilor sale de 6,59%, o actiune valorand 110,0000 lei. Tot de cresteri s-au bucurat si actionarii companiei de transport prin conducte si pe calea ferata a titeiului Conpet Ploiesti, actiunile COTE crescand cu 6,12% atingand o valoare de 52 lei /actiune. Au crescut pana si titlurile Petrom care s-au tranzactionat la un ultim pret de 0,5250 lei, în crestere cu 2,94% fata de pretul înregistrat în sedinta anterioara. “Se atrag unii pe altii si se rasfrange entuziasmul si asupra celorlalte companii din domeniu. Pot spune ca investitorii actioneaza mai mult speculativ decat operational. În ceea ce priveste Oil Terminal, aceasta crestere este directa deoarece este foarte probabil ca Oil sa fie acea companie care se va regasi în ecuatia Rompetrol – KazMunayGaz. Acelasi lucru se poate spune si de societatea Conpet”, ne-a declarat Chisu.

Citeste si:  Noi facilitati pentru piata de capital din Europa

“Pretul actiunilor Oil Terminal a crescut datorita banuielilor investitorilor ca tot petrolul va trece prin acest terminal. Însa eu consider ca Oil a crescut mai mult pe entuziasm deoarece Rompetrol a început investitiile într-un terminal propriu, iar daca acesta va fi finalizat o sa avem parte de corectii ale titlurilor Oil”, ne-a declarat Adrian Simionescu, director Finans Securities.

Octavian Molnar este de parere ca aceste cresteri ale sectorului petrolier se datoreaza faptului ca Rompetrol va fi de acum liderul preturilor.

“Daca pana acum Petrom facea în mod direct sau indirect pretul companiilor petroliere, de acum înainte locul va fi ocupat de Rompetrol. Este o oportunitate imensa pentru toate companiile petroliere din Romania”, a spus Molnar.

Simionescu: Pretul unei actiuni RRC va atinge sigur 0,2 lei

Pe termen scurt, brokerii spun ca este posibil ca o actiune Rompetrol sa valoreze 0,2 lei, însa pe termen lung previziunile sunt mai îmbucuratoare.

“Este posibil ca într-un timp destul de scurt o actiune RRC sa cantareasca pana la 0,2 lei. Pe masura ce lucrurile vor fi mult mai clare si rezultatele financiare, pe masura acestei tranzactii, dupa ce actiunea Rompetrol a stagnat mult timp la valoarea de 0,1 lei, probabil pretul acesteia se va apropia la 0,3 lei”, mai spune Chisu. Simionescu a precizat ca se asteapta ca titlurile Rompetrol Rafinare sa aiba variatii maxime consecutive de crestere în zilele urmatoare.

Citeste si:  De la inceputul anului, dolarul a crescut fata de euro cu 3,42%

“Pana la sfarsitul saptamanii actiunea RRC va înregistra sigur valoarea de 0,2 lei. Singurul motiv care ar putea opri titlurile din aceasta crestere ar fi o criza majora pe pietele internationale, care ar afecta întreaga piata de capital, nu numai Rompetrol”, ne-a declarat Simionescu.

“Daca ma raportez la capitalizarea companiei care este de aproximativ 2 miliarde de lei, atunci pretul actiunilor va fi de 0,2 lei. Daca Rompetrol va avea capacitatea de rafinare, atunci cu siguranta actiunea companiei va creste cu mult mai mult”, ne-a declarat Octavian Molnar, IFB Finwest.

Analistii Raiffeisen trec direct de la “sell” la “buy”

Daca în urma cu numai cateva zile analistii Raiffeisen estimau o reducere pentru Rompetrol a tintei de pret pe actiune cu 21%, în urmatoarele 12 luni pana la 0,075 lei, si mentineau recomandarile de vanzare a actiunilor Rompetrol si cumparare a celor de la Petrom, acum fac alte recomandari. Potrivit site-ului financiar bloomberg.com, Raiffeisen Capital & Investment Research îndruma investitorii sa cumpere actiuni RRC si sa vanda SNP. Totodata estimeaza ca valoarea unei actiuni Rompetrol va creste în urmatoarele 12 luni pana la 0,142 lei/actiune.

Autor: Catalina Sandu