IMM-urile care au un credit bancar contractat dupa 1 ianuarie 2006 sau care intentioneaza sa obtina unul nou au acum ocazia sa-si recupereze din fondurile statului, prin intermediul Eximbank, jumatate din dobanda platita bancii comerciale finantatoare. Este vorba asadar de un ajutor de stat, cea mai recenta modalitate gasita de noul Guvern de a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Concret, iata cum se procedeaza: daca firma ta a obtinut, la inceputul anului, un credit (in lei) de la o banca, ceri acesteia o adeverinta din care reiese valoarea dobanzilor platite in primul trimestru al anului (de pilda 20.000 RON) cu care te duci la Eximbank, care iti va da cash jumatate din aceasta suma, adica 10.000 RON. Din care banca isi opreste si comsioanele (300 de euro pentru analiza dosarului plus aproximativ 2%). Acest tip de ajutor poate ajunge pana la echivalentul a 100.000 de euro, de care o firma poate beneficia pe parcursul a trei ani.

Si iata cum costul partial al finantarii, reprezentat de dobanda, pentru ca mai sunt si comisioane, scade la jumatate. Cu alte cuvinte, in loc de o dobanda de 10% sa spunem, putem ajunge la una de 5%, competitiva cu dobanzile practicate in tarile Uniunii Europene, ne-a spus Alexandru Vrabie, directorul de marketing de la Eximbank, dupa conferinta de presa in care au fost anuntate noile produse lansate de aceasta banca.

Citeste si:  Despagubire minima de 100.000 de euro la RCA, dupa aderare

Este vorba, in primul rand, de noul produs Eximbank de compensare partiala a dobanzii, in limita a 400.000 RON, echivalentul a 100.000 de euro, altfel spus un ajutor de stat sub pragul minim, deci un ajutor legal, care nu intra in contradictie cu noile cerinte legale in privinta concurentei neloiale. De altfel, vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu, a tinut sa sublinieze ca noile produse ale bancii de stat nu trebuie considerate ca fiind concurente finantarilor oferite de bancile comerciale, ci dimpotriva, ca un sprijin pentru a le ajuta sa acorde mai multe finantari IMM-urilor.

Platile compensatorii se acorda trimestrial, pentru valoarea dobanzilor platite in trimestrul anterior. Partea neplacuta e ca la fiecare trimestru trebuie depusa cererea si dosarul de compensatie, in termen de pana la 90 de zile de la incheierea trimestrului. Aprobarea dureaza in jur de o luna, intrucat dosarul trebuie aprobat de un comitet interministerial pentru ca este vorba, totusi, de un ajutor de stat.

Mai trebuie precizat ca o firma poate beneficia de o compensatie de maxim 400.000 RON pe o perioada de minim trei ani. Asadar, daca ai beneficiat de aceasta compensatie pe parcursul acestui an, sa spunem, nu mai poti apela la acest ajutor de stat decat peste trei ani.

Citeste si:  Bursa de Valori si-a prezentat strategia si Consiliul de Administratie

Al doilea nou produs destinat IMM-urilor, atentie, nu exportatorilor, acestia avand alte produse Eximbank dedicate, este micro-garantia acordata firmelor care vor sa contracteze un credit de la o banca comerciala dar nu dispun de garantiile necesare. Dupa cum ne-a explicat reprezentanta bancii, Cristina Savu, tot dupa conferinta de presa (am fost si la conferinta, dar aveam nevoie de mai multe detalii), noul produs functioneaza in felul urmator: mai intai firma ta se duce la o banca pentru a solicita creditul de care are nevoie. Daca sunteti eligibil pentru finantare, dar nu dispuneti de garantiile cerute de banca (care de obicei trebuie sa acopere sau sa depaseasca valoarea bunurilor sau serviciilor platite din credit), veniti cu respectivul dosar la Eximbank, care dupa o analiza a acestuia va va oferi o scrisoare de garantie care poate acoperi pana la 80% din valoarea garantiei ceruta de banca. Cu scrisoare de garantie respectiva va intoarceti la banca de la care vreti sa luati creditul, ceea ce va poate ajuta foarte mult la aprobarea creditului.

Citeste si:  Aurul, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani

Domnul Alexandru Vrabie ne-a precizat ca o firma nu poate beneficia in acelasi timp si de compensatia de dobanda si de micro-garantie. “Daca de pilda ai un credit pentru care ai platit o dobanda de 100.000 de euro, poti veni la Eximbank sa beneficiezi de compensare si sa primesti 50.000 de euro. Daca vrei si o garantie pentru un alt credit, aceasta nu poate acoperi mai mult de 50.000 de euro, cat a mai ramas din maximul de 100.000 de euro al ajutorului de stat de care poate beneficia un IMM”, a adaugat el.

Dupa cum am vazut, atat compensatia partiala a dobanzii cat si micro-garantia se acorda IMM-urilor care contracteaza credite de la banci. In acest fel, firmele care nu dispun de garantii pot obtine un credit garantat in proportie de 80% de stat, iar ulterior, dupa plata dobanzilor, isi pot recupera trimestrial jumatate din valoarea acestora.

(acest articol urmeaza a fi completat)