Cu toate ca a refuzat sa isi dea o nota, la momentul bilantului de sfarsit de an, ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, a constatat ca 2005 a fost un an cu “un portofoliu foarte serios de succese”. Nemultumirea de capatai a fost legata de faptul ca MAE nu a avut o prezenta mediatica mai serioasa, fiind considerat mai degraba un accesoriu in buletinele de stiri.

La fel ca in alte raporturi realizate la acest sfarsit de an de catre actualii guvernanti, s-a realizat o delimitare clara fata de 2004. Astfel, Mihai Razvan Ungureanu a subliniat ca 2005 a fost unul dintre putinii ani in care diplomatia de la Bucuresti nu a mai trebuit sa camufleze erori.

Ideea care a revenit cu insistenta in discursul ministrului a fost ca politica externa merita mai mult decat lasa sa se inteleaga receptivitatea publica, fiind cel putin la fel de importanta precum politica interna.

Adancind clivajul fata de strategia guvernarii anterioare, Ungureanu a mai adaugat ca este pentru prima data cand MAE incearca sa creeze o cultura a proiectului si nu a consumului politic. Bucurestiul, a continuat ministrul, se gandeste la ceea ce se poate intampla peste 15-20 de ani, renuntand la actiunile strict reactive. De asemenea – a mai aratat Ungureanu -, Romania nu-si limiteaza sfera de interes la proiecte precum NATO si UE, fiind preocupata de teme precum: Transnistria, Balcanii, Kosovo. Mentionand importanta deosebita pe care o are Marea Neagra pentru Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica, oficialul a constatat ca acestei zone ii lipseste exercitiul cooperarii, anuntand totodata intentia oficialilor romani de a realiza in viitorul apropiat la Bucuresti un summit pe aceasta tema.

Citeste si:  Pescuitul sturionilor, interzis pentru zece ani de Ministerul Mediului

Romania puternica

“Trebuie sa ne pregatim pentru o alta Romanie!”, a anuntat seful diplomatiei bucurestene, vorbind despre conturarea unei noi imagini pentu tara noastra: un stat care isi asuma responsabilitati – poate riscante -, care are “coloana vertebrala, energie si forta”. “Romania are toate atributele unui stat puternic”, a mai precizat el, reamintind ca, dupa integrare, tara noastra va fi cea de-a saptea din Europa din punctul de vedere al marimii. Ministrul a vorbit si despre conturarea unei noi identitati pentru tara noastra, care sa ii sublinieze individualitatea in raport cu alte membre ale UE si NATO. Este “prima si singura tara din centrul si estul Europei ale carei relatii cu SUA au capatat concretete strategica reala si care nu se sprijina doar pe declaratii politice amabile”, a explicat Ungureanu.

La capitolul realizari au fost mentionate votul majoritar pozitiv din Parlamentul European in cazul avizului conform pentru tratatul de aderare, dar si vizita secretarului de stat american, Condoleezza Rice, la Bucuresti. Au mai fost amintite crearea fondurilor de urgenta pentru romanii aflati in strainatate, precum si succesele bifate in diplomatia culturala si economica.

Citeste si:  Sistem de pensii misogin

Bilantul a inclus si o contabilizare a kilometrilor parcursi de Ungureanu in 2005 (82.000) si a vizitelor realizate de presedinte (27) si de primul-ministru (16), superioare numeric celor intreprinse in anii anteriori.

China si India

Ministrul a anticipat ca dupa 2007 Romania se va afla intr-o cautare disperata de piete si a mai precizat ca pe termen mediu – dupa ce integrarea in UE va fi un proiect realizat -, tara noastra se va orienta spre China si India. El a mai vorbit cu satisfactie despre deschiderea unui nou tip de relatii cu Federatia Rusa, cu China si cu statele arabe. Referindu-se la riscul unei tensionari a legaturilor cu Moscova din cauza amplasarii bazelor americane pe teritoriul tarii noastre, Ungureanu a precizat ca relatiile bilaterale sunt foarte bune si ca sunt construite pe sinceritate. In privinta retragerii din Irak, el s-a multumit sa reitereze ca trupele romane vor fi chemate acasa atunci cand autoritatile de la Bagdad vor sustine ca nu mai au nevoie de protectia fortelor multinationale.

Citeste si:  IMM-urile duc lipsa de oameni instruiti

Autor: Irinel Mica