Desi “executat” din punct de vedere politic, Adrian Nastase a parjolit partidul cand a plecat. De-abia scapati de o problema grava de imagine, cei din PSD s-au trezit cu o alta durere de cap, riscul de a pierde sefia Camerei Deputatilor. Incrancenarea cu care Nastase s-a luptat pentru ramanerea sa in politica mare a facut imposibila negocierea unui compromis din care atat partidul, cat si Nastase personal sa-si minimizeze pierderile. Daca despartirea de Nastase n-ar fi fost atat de agitata, poate ca Geoana si compania ar fi putut obtine de la acesta un ultim gest prin care sa ajute partidul: in loc sa-si dea demisia, sa fie revocat “cu acordul partilor”. Astfel, social-democratii ar fi putut sa desemneze un nou presedinte la Camera direct, fara un vot in plen, procedura indicata de o decizie din 2005 a Curtii Constitutionale.
In schimb, prin demisia sa, Nastase isi obliga partidul sa reia o disputa care parea rezolvata. Epuizate dintr-o lupta istovitoare, taberele din PSD s-au trezit ca trebuie sa reziste unui adversar mai vechi, dar mai odihnit, care ravneste la unul dintre putinele trofee care au mai ramas in colectia celor de la PSD. In mod cert, Alianta a asteptat cu infrigurare deznodamantul luptei pentru putere (si pentru supravietuire) in PSD. S-a ivit ocazia de a obtine presedintia Camerei Deputatilor fara eforturile inutile depuse anul trecut. Insa cei care si-au frecat mainile de bucurie asteptand ca PSD sa se lepede de Nastase, pot avea in curand motive sa regrete. Protocolul Aliantei prevede ca pentru functia de presedinte al Camerei sa fie sustinut candidatul PNL, adica Bogdan Olteanu, in timp ce sefia Senatului ar fi trebuit sa revina PD.
Cum Vacaroiu isi va duce mandatul pana la capat, PNL capata aproape intamplator un ascendent asupra partenerilor din coalitie. Tinand seama de pozitiile liderilor PD din ultima vreme, e putin probabil ca democratii sa accepte situatia cu resemnare. Miza este atat de mare incat democratii au anuntat deja ca locul lui Nastase va trebui negociat in coalitie, in timp ce liberalii sustin ca nu este nimic de negociat. Paradoxal, caderea lui Nastase poate zgudui din temelii chiar Alianta, deja subrezita. Asta spune multe despre anvergura unui politician care poate antrena in caderea sa atat principalul partid de opozitie, cat si principala formatiune de guvernamant.
Situatia se complica si mai mult din cauza PC si UDMR. Chiar daca in Alianta candidatul va fi stabilit fara scandal, UDMR isi va aminti ca PD i-a “faultat” proiectul de Statut al minoritatilor, PC va spune ca nu se face ca ditamai vicepremierul sa fie stresat de procurori. Orice se poate negocia pentru o functie importanta. In ultima vreme, insa, negocierile din coalitie s-au terminat de obicei cu declaratii scrasnite printre dinti si este probabil ca totul sa se termine intr-un scandal in care fiecare incearca sa-l pacaleasca pe celalalt. Daca democratii tin mortis sa obtina functia lui Nastase, asta va insemna sfarsitul Aliantei, dar si al coalitiei. Caz in care PSD poate ridica prada lasata de ceilalti combatanti intinsi pe campul de lupta, prim pas spre dorita relansare. In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, acesta a stropit cu benzina scaunul de la Camera si asteapta ca scanteile din Alianta sa starneasca incendiul in Parlament.

Citeste si:  Smecheria Codului Fiscal

Autor: Adrian Ilie