Ghidul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, Mohamad Munaf, a facut o serie de declaratii socante in fata anchetatorilor aflati in Bagdad, in inchisoarea Abu Graib, locul de detentie al lui Munaf. Una dintre precizarile importante facute de irakianul Mohamad Munaf a fost aceea ca in locul ziaristilor rapiti, pe 28 aprilie, trebuia sa fie tatal lui Marie Jeanne, senatorul PSD Vasile Ion. Ideea se pare ca le-ar fi venit lui Omar Hayssam si Mohamad Munaf, in timp ce urmareau la televizor imagini cu ziarista italiana Giuliana Sgrena, rapita, la randul ei, in Irak, la inceputul acestui an.

Mohamad Munaf, arestat de ofiterii americani, pentru legaturi cu rapirea celor trei jurnalisti romani, in Irak, la sfarsitul lunii aprilie, a dezvaluit procurorilor care instrumenteaza cazul, anumite detalii extrem de importante in ancheta care se deruleaza, in paralel, atat in Bagdad, cat si la Bucuresti. Unul dintre acestea ar fi ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam si prietenul acestuia, Mohamad Munaf, planuisera cu trei luni inainte de rapirea ziaristilor sa-l captureze, in acelasi regim, pe senatorul PSD, Vasile Ion.

Surse din cadrul anchetatorilor aflati in Bagdad au precizat ca planul rapirii senatorului Ion a esuat, astfel incat singura solutie pentru cei doi arabi a fost organizarea rapirii lui Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

Detalii, la finalul anchetei

Avocatul lui Mohamad Munaf a refuzat sa faca vreo declaratie legata de aceste dezvaluiri. “Nu pot sa va dau detalii despre declaratia pe care a dat-o clientul meu, intrucat cercetarea se afla, inca, in faza de urmarire penala, iar datele despre acest caz sunt secrete. Ca atare, aspectele care vizeaza marturia clientului meu se vor face cunoscute la finalizarea anchetei”, a spus Liana Badusan, avocatul lui Mohamad Munaf.