Un miliardar tocmai a cumparat vila puternicului bancher David Rockefeller pentru suma de 136 de milioane de dolari. Odata cu aceasta achizitie, o parte din istoria insulei Saint-Barthélemy a fost data peste cap.

O vila cum nu este alta

Un om de afaceri american a cumparat vila de exceptie construita de puternicul bancher David Rockefeller la sfarsitul anilor 1950 pe o proprietate uriasa de pe insula franceza din Antile, potrivit consultantului imobiliar al cumparatorului. “Vanzarea a fost oficializata pe 7 aprilie”, a declarat Douglas Foregger, presedintele Wimco Real Estate din St Barts, intr-un comunicat.

Proprietatea, achizitionata in 1957 de David Rockefeller, nepotul fondatorului dinastiei de industriasi John D. Rockefeller, a fost cumparata de Adam Sinn, un cetatean american in varsta de 45 de ani, pentru “aproximativ 136 de milioane de dolari” (124 de milioane de euro), a precizat cotidianul american The Wall Street Journal, citand “o sursa apropiata de tranzactie”. “Aceasta este cea mai mare tranzactie imobiliara inregistrata vreodata pe insula pentru o singura resedinta”, a declarat pentru AFP Christian Wattiau, presedintele uneia dintre cele mai importante agentii imobiliare din St Bartholomew, Sibarth Real Estate.

O afacere fiscala buna pentru autoritatile locale

Vanzarea este o afacere buna pentru autoritatile teritoriale din Saint Barthélemy, care vor incasa 5% din suma, in conformitate cu legislatia teritoriala privind taxele de inregistrare a tranzactiei, adica “putin peste 6 milioane de euro”, a declarat pentru AFP presedintele acesteia, Xavier Lédée. Proprietatea, cea mai mare de pe insula potrivit departamentului de planificare teritoriala, se intinde pe aproape 52 de hectare in cartierul Colombier (nord-vest).

David Rockefeller (care a murit la varsta de 101 ani in 2017) l-a insarcinat pe arhitectul Nelson W. Aldrich sa proiecteze vila, care a fost finalizata la inceputul anilor 1960. Aldrich sa proiecteze vila, care a fost finalizata la inceputul anilor 1960. Proprietatea a fost achizitionata initial la inceputul anilor 1990 de catre Steve si Linda Horn, producatori de reclame de televiziune in Statele Unite. Insa acestia au cautat un cumparator dupa ce vila a fost grav avariata de uraganul Irma in 2017, spune Foregger.

Zona naturala protejata

In declaratia data de Douglas Foregger, noul proprietar se declara “incantat ca a achizitionat o astfel de piesa emblematica a istoriei”. Adam Sinn asigura ca “in acest moment, nu exista alte planuri decat dorinta de a readuce proprietatea la gloria sa Rockefeller”, potrivit comunicatului. Deoarece un nou regulament local a fost adoptat in decembrie 2020, “proprietatea se afla intr-o zona naturala. Daca anumite dezvoltari sunt posibile, acestea sunt posibile doar pe suprafete minime. Directorul Agentiei teritoriale de mediu din Saint-Barth, Sébastien Gréaux, a explicat pentru AFP ca “tocmai pentru a nu se putea face orice”.

Sursa: https://www.capital.fr/immobilier/un-americain-rachete-le-domaine-des-banquiers-rockefeller-pour-136-millions-de-dollars-1466514