Europa este pregatita pentru sunca si unt de la animale clonate, conform unui raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Vineri, EFSA a emis un raport stiintific în privinta alimentelor care provin de la animalele clonate. Conform raportului, alimentele provenind de la aceste animale pot fi consumate, nefiind nocive pentru consumatori. „Este foarte putin probabila existenta unor diferente în ceea ce priveste siguranta alimentelor care provin de la clone în comparatie cu cele nascute pe cale naturala”, se arata în comunicatul EFSA.

Evaluarea a fost efectuata ca urmare a unei cereri a Comisiei Europene pentru evaluarea implicatiilor alimentelor provenind de la animalele clonate asupra sanatatii. EFSA a precizat însa ca numarul animalelor clonate care se îmbolnaves si mor este semnificativ mai mare decât la cele nascute pe cale naturala. Nu ar trebui sa constituie, însa, un pericol pentru consumatori daca animalele bolnave sunt îndepartate din sectorul alimentar, concluzioneaza raportul.

Autoritatea a precizat si faptul ca nu exista un impact asupra mediului datorat clonarii animalelor dar a adaugat si faptul ca aceasta concluzie a fost stabilita în baza datelor disponibile. Helen Holder, coordonator al organizatiei Friends of the Earth Europe nu este convinsa de raportul privind animalele clonate.

Citeste si:  Groapa lui Nastase, sapata chiar de PSD

„EFSA spune ca animalele clonate sunt mai bolnave si au o rata a mortalitatii mai mare si ca nu sunt suficiente date care sa confirme faptul ca aceste animale nu au un impact asupra mediului înconjurator. În pofida acestor lucruri, Comisia recomanda Europenilor consumul alimentelor care provin de la animale clonate”, a declarat Helen Holder. În acelasi timp, Biotechnology Industry Organization (BIO), din Statele Unite, a salutat opinia EFSA.

„Clonarea este o noua tehnologie reproductiva care îi poate ajuta pe producatori sa livreze alimente sigure, de calitate înalta si abundenta într-o maniera consistenta. Industria biotehnologiei saluta EFSA pentru concluzia stiintifica la care a ajuns în privinta acestei noi tehnologii”, se arata într-un comunicat al BIO.