Tranzactiile cu bunuri imobiliare vor fi impozitate diferentiat din 2007, potrivit noului Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Astfel, vanzarile efectuate intr-o perioada mai mica de trei ani de la data achizitiei imobilului vor fi impozitate cu un procent de trei la suta, daca au valori mai mici de 200.000 lei, si cu o suma fixa de 6.000 lei plus un procent de doi la suta, pentru sumele mai mari de 200.000 lei, subliniaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Pentru imobilele care se instraineaza într-o perioada mai mai mare de trei ani de la data achizitiei, va fi aplicat un impozit de de doi la suta, pentru valori mai mici de 200.000 lei, si o suma fixa de 4.000 lei plus un procent de unu la suta din valoare, pentru tranzactiile mai mari de 200.000 lei.

Proprietarii care vor primi imobile în urma unor donatii sau retrocedari, nu vor plati impozite. De asemenea, mostenitorii vor fi scutiti de la plata impozitului, daca succesiunea este finalizata în termen de doi ani, de la data decesului. Dupa aceasta perioada va fi platit un impozit de unu la suta.

Impozitul pentru locuintele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati va fi majorat cu câte cinci la suta, pentru fiecare 50 de metri patrati. De exemplu impozitul pentru un apartament folosit ca locuinta, situat în zona A a Capitalei, intr-un bloc cu mai mult de trei niveluri si opt apartamente, cu suprafata utila de 107,44 metri patrati, finalizat înainte 1960, este de 199 de lei, în conditiile în care apartamentul reprezinta prima proprietate a contribuabilului, în afara celei de domiciliu.

Pentru o locuinta cu toate instalatiile, situata într-o localitate de rang III, zona B, cu o suprafata construita de 150 de metri patrati, valoarea impozitului în 2007 va fi de 221 de lei, iar pentru o suprafata construita de 275 de metri patrati, valoarea impozitului va fi de 465 de lei.

Pentru persoanele juridice care aplica Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si Standardele Internationale de Contabilitate, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. In cazul oricarui impozit sau taxe locale, care consta într-o anumita suma în lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexeaza o data la trei ani, iar nivelurile impozitelor si taxelor locale pentru anii 2007, 2008 si 2009 se vor stabili avandu-se în vedere nivelurile stabilite pentru anul 2007.

De la începutul acestui an, încasarea impozitelor si taxelor locale se va face la doua termene, in rate egale, respectiv la 31 martie si 30 septembrie, în loc de patru termene de plata, cum a fost pâna in prezent. Indexarea în functie de inflatie a impozitelor si taxelor locale, se va face, potrivit noului Cod Fiscal, o data la trei ani ani, când rata inflatiei va depasi cumulat zece la suta.