Neocity Group a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca va investi circa 300 de milioane de euro pentru constructia unui complex rezidential la Constanta, alte sase proiecte vizand constructia de apartamente si spatii de birouri in Bucuresti, cu o valoare individuala cuprinsa intre 100 si 300 de milioane de euro.
“Avem in pregatire pentru Bucuresti un numar de sase proiecte, cu o valoare intre 100 si 300 de milioane de euro pe proiect, urmand sa construim cateva mii de apartamente si mii de spatii de birouri”, precizeaza Elan Schwartzenberg, reprezentantul Neocity Group in Romania.
Un alt proiect al dezvoltatorului imobiliar, denumit Neocity Peninsula, investitie in valoare totala de circa 300 de milioane de euro, vizeaza constructia de locuinte la Constanta, in zona istorica a orasului, in apropierea falezei.

Mall de 50 milioane de euro la Constanta

Tot in Constanta, compania va construi un mall cu o suprafata de 20.000 de metri patrati in valoare de 50 de milioane de euro. Centrul comercial amplasat in zona de nord a orasului, in zona celui mai mare parc din Constanta, Tabacarie, va cuprinde 120 de magazine, un supermarket, o zona de petrecere a timpului liber si circa 1.200 de locuri de parcare.
Potrivit lui Schwartzenberg, chiria medie pentru magazine va fi de circa 25 de euro pe metru patrat pe luna. Mall-ul va fi finalizat in vara anului 2007 si va fi gestionat prin intermediul firmei Everest Consultanta si Investitii.
In Constanta functioneaza inca un mall, Tomis Mall, extins recent cu circa 16.000 de metri patrati, care se adauga celor 12.500 de metri patrati existenti initial. Un alt centru comercial de acelasi tip, apartinand fondului israelian de investitii Poalim Real Estate, se afla in constructie si va fi finalizat in primavara anului 2007, in urma unei investitii cu o valoare estimata la peste 40 de milioane de euro.
Proiectul de mall al Neocity Group, sustinut si de primarul constantean Radu Mazare, a fost amplu dezbatut inca de la lansarea afacerii, in 2005. Mai multe organizatii locale, precum Mare Nostrum, Eco Dobrogea si Asociatia Ganditorul, au format Grupul pentru salvarea parcului Tabacarie si au solicitat autoritatilor in repetate randuri sa stopeze proiectul, intrucat zona parcului ar fi restransa.
In replica, primarul Radu Mazare afirma ca investitorii nu vor ca mall-ul sa fie construit in alta locatie, iar proiectul cu o valoare de 50 de milioane de euro are toate aprobarile necesare, obtinute cu votul majoritar al Consiliului Local.
Potrivit acestuia, autorizatia de constructie a fost eliberata la finele anului trecut, iar textul acordului de mediu cuprinde o inadvertenta legata de nivelurile cladirii, care apartine exclusiv Agentiei si va fi corectata.
Greseala se refera la numarul de etaje al cladirii, iar Agentia de Mediu a trecut un nivel in plus fata de proiect. “Organizatiile respective au avut cateva obiectii sau pretentii, discutate cu Agentia de Mediu, care ne-a impus o serie de criterii, pe care noi le vom respecta cu strictete”, a declarat Ionut Barbu, directorul de relatii publice al mall-ului.
Pentru perioada 2006-2009, Neocity Group a programat investitii de circa un miliard de euro, fondurile vizand dezvoltarea unor proiecte rezidentiale, de birouri si comerciale.
“Mall-ul din Constanta este cel mai mic proiect al nostru, raportat la valoarea investitiei”, a adaugat Schwartzenberg. Proiectele grupului in Romania vor fi denumite Neopark Residence, Neocity Peninsula, Neoforrest, Neoresidence, Neolake Residence, Neocity Office III. Compania este cunoscuta ca dezvoltatorul cladirilor de birouri Neocity Tower I si II din Bucuresti si are activitati in Israel, Cehia, Ungaria, Polonia si Africa. Potrivit dezvoltatorului, Romania devine, in urma proiectelor mentionate, principala tinta a companiei.

Neocity Tower I si II

Neocity Group a alocat aproape 20 de milioane de dolari pentru constructia Neocity Tower I, cu o suprafata neta de peste 5.000 metri patrati, cladire finalizata in iunie 2001, si a Neocity Tower II, un imobil de 3.000 de metri patrati, dat in folosinta in septembrie 2003, ambele amplasate in Bucuresti, pe Calea Dorobanti.
Primul Neocity Tower a fost inchiriat in totalitate, inca dinainte de finalizarea constructiei, de catre grupul Alpha Bank si de firma de avocatura Nestor&Nestor Diculescu Kingston Petersen. Cele doua imobile au fost concepute astfel incat sa comunice intre ele atat pe suprafata a cinci etaje, cat si la nivelul subteran, unde sunt amplasate spatii de parcare.

Autor: Adelina Vlad