Topul celor mai bune companii din sectorul serviciilor de IT din Romania s-a schimbat, inregistrind trei noi intrari in cursa pentru cistigarea unei cote dintr-o piata care s-a apropiat anul trecut de pragul de 170 de milioane de dolari. Pentru 2009, piata este estimata la 365 de milioane de dolari.

Piata romaneasca a serviciilor IT a urcat cu 28,3 puncte procentuale la sfirsitul anului trecut, atingind 167,8 milioane de dolari, conform unui studiu realizat de firma de consultanta International Data Corporation (IDC). Potrivit acestui studiu, ritmul anual de crestere a acestei piete ar urma sa fie de 16,8%. Analistii se asteapta ca serviciile IT de la noi sa atinga 365 de milioane de dolari in 2009.

Studiul IDC reprezinta o combinatie intre cresterea economica, marile privatizari si dezvoltarea pietei romanesti a serviciilor IT.

In ceea ce priveste topul companiilor din acest sector, 2004 a adus rasturnari semnificative. Astfel, compania S&T a urcat de pe locul sase, in 2003, pe primul loc, la sfirsitul anului trecut. Liderul SIVECO a fost detronat, compania ajungind pe pozitia a treia. IBM si-a mentinut pozitia a doua, in timp ce HP a coborit de pe locul trei pe locul patru.

Citeste si:  Carnea de pasare, mai scumpa cu 8 la suta

Trei nou-intrati in primii zece

Topul 10 al celor mai bune companii de servicii IT a consemnat anul trecut si trei new entry-uri. Printre nou-intrati se numara Softwin, Forte si Romsym Consulting.

„Desi trei noi companii au intrat direct in Top 10, ar fi gresit sa credem ca acest lucru este foarte usor de realizat. Piata este una sanatoasa si in crestere, insa modificarile de pozitii si consolidarea semnaleaza o intensificare a competitiei“, spune Laurentiu Popescu, managerul subsidiarei IDC din Romania.

Pentru a putea acapara o portiune din piata serviciilor IT fara a se expune prea mult, firmele ar trebui sa incheie parteneriate cu agentii specializate. „Acest lucru ar putea sa insemne o diminuare a veniturilor insa contribuie la succesul pe termen lung“, a completat Popescu.

In ciuda acestor modificari de top, piata si-a continuat consolidarea in 2004. Primele zece companii au realizat putin sub 70% din veniturile totale ale pietei, comparativ cu 60%, cit au inregistrat in 2003.

Citeste si:  Exportatorii - obligati sa faca dovada incasarii valutei in banci din Romania

Sistemele tin capul de afis

Integrarea de sisteme a fost cel mai important domeniu de pe piata de servicii IT din Romania anul trecut, urmata de suportul si instalarea software pe locul doi, pe masura ce companiile romanesti au continuat sa-si inlocuiasca echipamentele IT invechite. Potrivit studiului IDC, pe locurile trei si patru s-au situat dezvoltarea de aplicatii personalizate si suportul si instalarea de programe software. Impreuna, aceste patru domenii au generat 66,5% din veniturile realizate de piata serviciilor IT din Romania.

Utilitatile urca piata IT

Sectorul utilitatilor se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste sectoarele care au contribuit cel mai mult in 2004 la dezvoltarea pietei de servicii IT, datorita proiectelor de anvergura demarate in acest sector. Urmeaza apoi privatizarile din sectorul bancar. Al treilea sector a fost sectorul guvernamental central.