Gorjeanul Cristian Marciulescu raspunde de activitatea a doua uzine energetice din Statele Unite ale Americii
Povestea familiei Marciulescu este asemanatoare cu cea a oricarui roman dotat cu capacitati intelectuale deosebite, care a plecat in strainatate pentru a se implini profesional. Cristian are 30 de ani, a terminat al doilea Facultatea de Energetica si a beneficat de o bursa de studii in America. A fost acceptat sa lucreze la o firma renumita din domeniul energiei nucleare si acum raspunde de doua centrale in domeniul energiei atomice. Mai mult decat atat, Cristian face parte din Comisia de angajare a societatii si selecteaza tineri in vederea angajarii.
Cristian Marciulescu este de profesie inginer nuclear, cu diploma si master in centrale nucleare la Universitatea Politehnica din Bucuresti, promotia 1998. Tanarul a ajuns in SUA in septembrie 2000, gratie unei burse de studiu pentru un program de master in centrale nucleare la Ohio State University. In timpul cursurilor, Cristian a sustinut un interviu de angajare la societatea Westinghouse Electric Company, care activeaza in domeniul energiei nucleare. La examen au participat 45 de candidati pentru cinci locuri. Responsabilii firmei si-au dat seama ca romanul este omul de care aveau nevoie si au hotarat sa il angajeze, chiar daca au trebuit sa il astepte un an pentru ca acesta sa termine cursurile. In vara lui 2002, Cristian a terminat masteratul si s-a angajat la Westinghouse Electric Company.
Responsabilitati
A avansat rapid in cadrul companiei si acum detine functia de Senior Engineer, fiind responsabil de doua centrale nucleare, Farley 1 si Farley 2 din Alabama. El se ocupa de toate calculele de combustibil nuclear, incepand cu imbogatire, transfer de caldura, performante si terminand cu scenarii de accidente, pentru a arata ca totul este sigur. Cele doua centrale nucleare de care se ocupa romanul au fiecare 1.000 MW electrici, fiind mai puternice decat Grupul 1 de la Cernavoda. Practic, ne spune Cristian, pe baza calculelor facute de el si de alti colegi din alte departamente, centrala reprimeste licenta sa mai opereze la fiecare 18 luni.
El face parte dintr-un grup de specialisti care este responsabil de 55-60 de reactoare nucleare din toata lumea (SUA, Brazilia, Japonia, China, Taiwan, Republica Ceha etc.). „Toate reactoarele care sunt in responsabilitatea noastra folosesc serviciile Westinghouse. Compania noastra produce combustibilul nuclear, ofera toate calculele necesare, toate reparatiile si piesele necesare pentru o centrala nucleara, proiecte de noi centrale nucleare etc.”, ne spune Cristian.
Meseria, traditie de familie
Cristian ii mosteneste pe parintii sai, care lucreaza si acum ca ingineri la Centrala nucleara din Cernavoda, putandu-se vorbi de o traditie in familie. Tanarul s-a nascut in localitatea Dorohoi, judetul Botosani, dar vrea sa se intoarca si sa traiasca la Targu-Jiu, unde si-a facut, impreuna cu sotia, o casa. Cristian a terminat Facultatea de Energetica in anul 1998, cu media 9,57, al doilea din toata facultatea de 320 de studenti. El a avut burse scolare in Italia si Spania. „Am facut un master pe centrale nucleare si in 2000 am trimis actele la Ohio State University (pentru ca aveau sectie de centrale nucleare si cautau studenti) si am fost acceptat. Numai scoala care au platit-o ei era 24.000 de dolari pe an si, in afara de asta, mai primeam 1.000 de dolari pe luna ca student.
Visul american
Tanarul se poate considera un om implinit. Este casatorit de trei ani cu Adina, care provine dintr-o familie de profesori din Targu-Jiu. Sotia lui a terminat Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, cu master in acest domeniu. Ea incepuse in tara si doctoratul, dar a decis sa-si urmeze sotul in America, pentru a-l sprijini. Cei doi locuiesc in zona orasului Pittsburgh, in statul Pennsylvania, acolo unde sunt stabiliti foarte multi romani.
Cristian si Adina au acum tot ce isi doresc: o casa, o masina si o viata fara lipsuri. „Cand am venit in Pittsburgh, in iunie 2002, dupa ce am terminat masterul la Ohio State, aveam doar un portbagaj cu haine. Acum am cumparat o casa nou construita, pe trei niveluri, cu trei dormitoare, living, dining, recreation room, garaj de doua masini si o bucatarie imensa. Avem o masina, care este platita in intregime, iar in iarna o sa mai cumparam una. Am facut si eu, si sotia vacantele in Romania in fiecare an. Intotdeauna o sa alegem sa ne ducem acasa, decat sa mergem in vacanta in Las Vegas sau California”, spune tanarul.
Cristian a angajat doi romani
Cristian a fost primul roman care a lucrat la Westinghouse. El spune ca este tratat ca orice american: „Americanii ne trateaza ca pe egalii lor. Nu exista diferente de genul „eu sunt cetatean american si tu esti emigrant”… Cred ca sunt poporul cel mai putin sovin din intreaga lume si sunt crescuti in cultura ca toti oamenii sunt la fel, indiferent de culoare, rasa sau origine. Cand am inceput sa lucrez la Westinghouse eram singurul roman din 2.500 de angajati. In doi ani au mai venit doi romani”. Acestia au fost angajati chiar de Cristian, care i-a recrutat de la scoala la care a invatat si el, pentru ca acum face parte din comisia de angajare a societatii.
Autor: Alin Ion