Contributia la asigurarile pentru somaj va scadea de la 3% la 2,5%, incepand cu 1 ianuarie 2006. Totodata, angajatorii vor plati cu 2% mai putin contributia pentru asigurari sociale, aceasta urmand a fi redusa progresiv in urmatorii ani, a declarat Calin Popescu-Tariceanu, la sfarsitul unei sedinte de lucru cu Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.
„Vrem sa reducem tentatia de a folosi munca la negru sau la gri. Nu vom fi deloc ingaduitori cu cei care angajeaza la negru. Toti cei care vor fi descoperiti vor fi sanctionati si deferiti justitiei“, a spus Tariceanu. El a precizat ca aceste contributii trebuie sa se intoarca la angajati dupa varsta pensionarii si ca bugetul asistentei sociale nu poate fi sustinut fara ca impozitele sa fie platite corect. Premierul a cerut Inspectiei Muncii sa intensifice controalele pentru identificarea firmelor care nu incheie salariatilor contracte legale de munca. Potrivit unui recent raport al Inspectiei Muncii, 3.000 de angajatori au fost sanctionati anul acesta pentru munca la negru. Peste 7.200 de salariati lucrau fara forme legale de angajare. 20% dintre cele 70.000 de firme controlate au primit amenzi pentru diferite abateri de la legislatia muncii. Munca fara forme legale de angajare se „poarta“ mai ales in constructii si confectii, dar si in job-urile cu caracter sezonier, domenii in care 7 – 9% din firmele controlate au fost prinse cu salariati la negru. Primul ministru a mai anuntat ca, incepand de astazi, va intra in plata ultima transa de pensii recalculate, procesul de recalculare fiind finalizat de Ministerul Muncii cu un an mai mai devreme decat s-a promis. De la 1 ianuarie 2006, punctul de pensie va fi majorat cu 9,3%.
„Vrem sa imbunatatim mediul de afaceri prin modificarea legii patronatelor si a legii contractului colectiv de munca. De asemenea, suntem in negocieri cu reprezentantii sindicatului pentru stabilirea salariului minim brut garantat“, a mai spus premierul. La randul sau, Gheorghe Barbu a precizat ca acesta va fi majorat „in jurul cifrei de inflatie sau ceva mai mult“, evitand sa dea date exacte. „Orice modificare, cat de mica, are o influenta majora asupra bugetului“, a aratat ministrul Muncii. In ce priveste patronatele, premierul a afirmat ca „in Romania exista diferite asociatii patronale care, de fapt, nu reprezinta pe nimeni. Noua lege va face putina ordine, in sensul ca vor ramane doar patronatele reprezentative, grupate pe ramuri de activitate.“
O alta problema abordata in cadrul discutiilor ministrului Muncii cu seful Guvernului a fost necesitatea corelarii cererii de pe piata de munca cu oferta educationala. „In 2006 vom face primul studiu din Romania pentru evaluarea cererii de pe piata de munca“, a afirmat Barbu.
Autor: Gilda Popa