Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut în acest an cu cel puţin 3 luni faţă de termenele de recuperare din anii anteriori, conform evidenţelor R&M Audit, unul dintre liderii pieţei de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, companie situată pe locul 6, ca cifră de afaceri, în topul naţional realizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).  „Rambursarea TVA-ului este o sursă importantă de lichidităţi, având în vedere că, de la începutul crizei şi până în prezent, finanţarea a devenit din ce în ce mai greoaie, afectând nu numai investiţiile companiilor, ci în primul rând derularea operaţiunilor zilnice; întârzierile foarte mari înregistrate de către firme la recuperarea TVA-ului contribuie în mod semnificativ la creşterea numărului de falimente, întărind astfel şi mai mult criza pe care o traversăm“, a arătat Mirela Şerban, Managing Partener R&M Audit.

Valoarea TVA solicitată pentru rambursare trebuie să fie obligatoriu mai mare de 5.000 RON şi se recuperează pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de Procedură Fiscală, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie ca, în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, să realizeze controlul în urma căruia să avizeze sau nu rambursarea taxei. După finalizarea controlului care, conform legii, nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate şi aprobate; apoi,  în termen de 30 de zile de la data semnării procesului verbal de control, contribuabilul ar trebui să încaseze banii. „Din păcate însă, în <<lumea reală>>, lucrurile nu stau deloc aşa. În plus, pe lângă faptul că termenele sunt cu mult depăşite, contribuabilul nici măcar nu poate afla din timp cu ce întârziere îşi va primi banii şi nu poate planifica nici o plată ulterioară la care să îi folosească“, spune Mirela Şerban. Informaţiile privind stadiul de soluţionare a deconturilor sunt publicate pe website-ul ANAF, dar există doar o programare privind rambursările de realizat pe luna în curs. „Adică intri pe website şi vezi că nu eşti programat la încasarea rambursării în luna respectivă şi… atât; nu îţi spune că eşti programat -poate- peste 5 luni…. În plus, legea funcţionează într-o singură direcţie: dacă o firmă întârzie plata TVA, imediat statul îi calculează majorări, direct în fişa de plătitor: aşa ar trebui şi statul automat să calculeze dobânzi şi să le vireze, atunci când întârzie rambursarea“, a arătat Mirela Şerban.

Citeste si:  50% reducere la peste 2000 de titluri de carte

Conform informaţiilor făcute publice de către ANAF, la data de 30 iunie 2009, erau în curs de soluţionare peste 8.700 de solicitări de rambursare a TVA-ului, în valoare totală de peste 4,28 miliarde lei. Dintre acestea, 4.747 de deconturi (54,5%), în valoare de 1,06 miliarde lei, se aflau în termenul legal de soluţionare, 858 de deconturi (9,8%)- reprezentând 685 de milioane de lei- erau suspendate, iar 3.108 deconturi (35,7%), în cuantum de peste 2,54 de miliarde de lei, aveau termenul de soluţionare depăşit.

Pe lângă greutăţile legate de rambursarea TVA – atunci când este cazul, în perioada actuală companiile sunt afectate major de obligativitatea plăţii TVA în condiţiile în care facturile aferente se încasează mai greu ca niciodată sau deloc. „În plus, profiturile majorităţii firmelor sunt în scădere, iar taxele- în creştere, din cauza obligativităţii plăţii impozitului minim inclusiv în cazul înregistrării unor pierderi financiare. În concluzie, avem de-a face cu un număr mare de taxe, un nivel ridicat de impozitare, o deductilitatea limitată a cheltuielilor, un număr foarte mic de categorii de venituri considerate neimpozibile la calculul impozitului pe profit şi, pe lângă toate acestea, firmele trebuie să respecte schimbări legislative care au loc non-stop. Toate sunt evident veritabile piedici pentru sectorul privat care se luptă să treacă de criză“, a conchis reprezentantul R&M Audit.

Citeste si:  Magazinele online inscrise la Gala Premiilor eCommerce au primit Marca de Incredere!

***

Despre R&M Audit

 Înfiinţată în anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider în soluţii fiscale şi contabile inteligente, care au la bază competenţa în domeniul financiar, completată de o viziune avangardistă asupra mediului de business.

R&M Audit ofera servicii de audit, consultanţă fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Cu un portofoliu de peste 200 de clienţi, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaşte particularităţile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comerţ, construcţii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, producţie, publicitate, turism etc.

R&M Audit este certificată de Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, precum şi de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).  În anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 în topul CECCAR  după cifra de afaceri.