O tendinta de crestere a inflatiei in Romania in primul an dupa aderarea la Uniunea Europeana se va face simtita, daca ne uitam la ceea ce s-a întâmplat în Polonia imediat dupa aderare în 2004, a declarat la Varna Radu Craciun, analist la ABN Amro Bank, informeaza Rompres, citata de www.SMARTbank.ro.

“Firmele care activeaza în Romania vor trebui sa creasca salariile, apetitul pentru consum va creste si odata cu acesta si pericolul de a creste inflatia”, a precizat Radu Craciun, într-un seminar pe probleme financiar bancare organizat de ABN Amro.

Analistul bancar a aratat, pe de alta parte, luând ca exemplu tarile care au aderat în 2004, ca intrarea în UE a avut un impact pozitiv asupra valutelor proprii si a tras concluzia ca si leul ar trebui sa beneficieze, cel putin în primul an dupa aderare, de un impact pozitiv în raport cu celelalte valute, ceea ar putea sa reduca din pericolul inflationist.

Vorbind despre cresterea economica dupa momentul aderarii, Radu Craciun a apreciat ca nu va mai fi o crestere economica puternica dupa 2007. “Nu ne putem astepta la o crestere atât de puternica dupa 1 ianuarie 2007 precum cea de 6,5% preconizata pentru sfârsitul anului 2006. Cresterea economica dupa 1 ianuarie 2007 ar putea fi de 5-5,5%”, a spus Craciun.

Citeste si:  SIAB 2005 - Invazia masinilor de lux

Referindu-se la cresterea deficitul extern si la investitiile straine directe, analistul ABN Amro a spus ca transferurile de capital ar trebui sa asigure o acoperire de peste 60% a deficitului de cont curent, în conditiile în care investitiile straine directe în 2006 ar ajunge la 10 miliarde dolari, iar în 2007 la 8 miliarde dolari. “Noi anticipam un deficit de cont curent care ar putea sa ajunga la 11 miliarde euro”, a subliniat Radu Craciun.

Abordând subiectul deficitului bugetar, analistul bancar crede ca ar fi bine ca acesta sa ramâna sub control, chiar si cu pretul cresterii anumitor impozite. “Mi se pare foarte important ca deficitul bugetar sa ramâna la 3% din PIB”, a explicat reprezentantul ABN Amro.

Presedintele ABN Amro, Peter Weis, a spus ca banca va continua politica de dezvoltare pe sectorul corporate, în paralel cu divizia de retail si deschiderea de noi sucursale. “Suntem foarte multumiti de progresele facute. Vom continua sa dezvoltam sectorul de consumer banking si cel al IMM-urilor”, a aratat Weis, fara a avansa cifre în acest sens.

Citeste si:  Amenzi pentru nereguli în transportul feroviar

Sursa: Rompres & SMART bank – www.SMARTbank.ro ©