Anticiparile managerilor societatilor comerciale arata, pentru lunile septembrie-noiembrie, o tendinta de crestere a activitatii in sectoarele industrie, comert cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, evidentiaza un raport al INS. Totodata, constructiile vor inregistra o tendinta de stabilitate in perioada mentionata.
Industria prelucratoare se va mentine pe un trend pozitiv in perioada septembrie-noiembrie, inregistrand valori pozitive, atat pe total (sold conjunctural: +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cei mai optimisti se declara managerii intreprinderilor cuprinse intre 250 si 499 salariati (sold conjunctural: +26%). In ceea ce priveste numarul de salariati, acesta va avea o tendinta de stabilitate, apreciaza 77% dintre manageri, iar preturile produselor industriale vor fi in continuare in crestere (sold conjunctural: +20%).
Constructiile, in stagnare, iar retailul isi va continua cresterea
Lunile septembrie-octombrie vor consemna o stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (66, respectiv 69 procente). Aceeasi tendinta de echilibru se preconizeaza si pentru numarul de salariati, arata 76% dintre estimari.
In ceea ce priveste pretul constructiilor, acesta va creste, apreciaza 28% dintre estimari.
Aprecierile managerilor din comertul cu amanuntul indica in general o crestere a volumului activitatii din acest sector economic. Astfel, 51% din opinii arata o stabilitate a situatiei economice, 39% cred ca retailul va consemna o crestere si numai 10% dintre respondenti indica o scadere. Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna septembrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+26 la suta). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural: +21 la suta). Angajatorii din domeniul comertului cu amanuntul estimeaza in cele trei luni o crestere usoara a numarului de angajati din sector (+9 la suta sold conjunctural). Preturile isi vor mentine aceeasi tendinta de crestere (sold conjunctural: +35 la suta), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (70 la suta din opinii).
Serviciile, pe val
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural: +33 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Cei mai optimisti in aprecierea cresterii cererii de servicii sunt managerii intreprinderilor mijlocii, cu un sold conjunctural de +45% urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural: +35 la suta) si intreprinderile mici (intre 1 si 49 salariati), la care soldul conjunctural a fost de +26%.
Estimarile din luna septembrie arata ca urmatoarele trei luni vor fi favorabile sectorului de servicii, trendul ascendent continuand si in perioada septembrie-noiembrie (sold conjunctural: +27 la suta).
Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati (sold conjunctural: +45 la suta), cat si de intreprinderile mici si mijlocii (sold conjunctural: +23 la suta). Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural: +7 la suta). Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea, de asemenea, o evolutie ascendenta (sold conjunctural: +19 la suta).
Rezultatele acestei anchete au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor, pe baza unor esantioane reprezentative in domeniile industriei prelucratoare – 1.533 agenti economici, constructiilor – 1.108, comertului cu amanuntul – 2.296 si serviciilor – 1967. Potrivit INS, marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus/minus 5 la suta, la nivel total sector.
Metoda utilizata pentru obtinerea esantioanelor este cea a sondajului stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea si marimea intreprinderii.
Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere – % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.
Autor: Florin Cojocaru