Premierul israelian Ariel Sharon, in varsta de 77 de ani, continua sa fie in stare grava, ieri, dupa mai multe ore petrecute in sala de operatie, ca urmare a unei hemoragii cerebrale puternice. Dupa internarea de miercuri seara, vicepremierul Ehud Olmert a preluat prerogativele conducerii Guvernului. Cu mai putin de trei luni inainte de alegerile anticipate, situatia politica din Israel se complica, in conditiile in care este evident ca Olmert nu are charisma necesara pentru a duce noul partid de centru-dreapta Kadima inspre victorie.

Pe parcursul zilei de ieri, medicii de la Spitalul Universitar din Ierusalim au comunicat ca starea lui Sharon era critica, dar stabila. In schimb, declaratii neoficiale preluate de ziaristii de la fata locului au indicat ca starea medicala a acestuia se inrautatea, astfel incat nu era exclus nici decesul. In urma cu trei saptamani, Sharon a mai fost tratat in spital pentru o congestie cerebrala minora, fiind sfatuit sa tina o cura de slabire. Astfel, accidentul de miercuri seara nu este o surpriza, avand in vedere antecedentele medicale.

Citeste si:  Studentii continua sa fie nemultumiti de cursurile inutile din facultati si rectorii dau vina pe Ministerul Educatiei, care nu respecta autonomia universitara

Scaunul liber

Aceasta degradare brusca a starii de sanatate a lui Sharon a determinat o stare de incertitudine politica in Israel, cu numai trei luni inaintea alegerilor generale in care partidul sau, Kadima, este favorit. Totusi, o criza a autoritatii statale este putin probabila intr-un stat aflat intr-o permanenta alerta de razboi. Potrivit Constitutiei, interimatul poate fi asigurat maximum 100 de zile.

Olmert, care asigura interimatul la conducerea Guvernului israelian, a organizat ieri dimineata o sedinta de urgenta cu membrii Executivului de la Ierusalim. La sedinta, au participat si ministrii partidului de dreapta Likud, care au anuntat ca isi amana retragerea din Guvern. Scaunul lui Ariel Sharon din partea centrala a mesei ovale a ramas neocupat. Apropiati ai lui Ariel Sharon, citati de AFP, au precizat ca nu se asteapta ca premierul sa se intoarca la conducerea Executivului. “Este o situatie dificila cu care nu suntem obisnuiti. Ariel nu este doar prim-ministru si lider, ci si un prieten apropiat al tuturor”, a subliniat Olmert. In urma scurtei sedinte a Executivului, Tzipi Livni, ministru al justitiei, a declarat ca “mesajul pe care Cabinetul il transmite este ca guvernul functioneaza”.

Citeste si:  Prudenta in liberalizarea contului de capital!

“Vom conduce afacerile statului ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in pofida traumei prin care am trecut”, a afirmat Meir Sheetrit, ministru al transporturilor si membru al Partidului Likud. El a subliniat ca alegerile trebuie sa aiba loc la termen, pe 28 martie.

In sedinta de ieri, procurorul general Menachem Mazuz a afirmat ca, in cazul in care Sharon nu-si poate redobandi functia, Guvernul va fi autorizat sa aleaga pe unul dintre membrii sai, care va trebui sa faca parte din partidul premierului, pentru a-l inlocui. Aceasta interpretare legala permite formatiunii Kadima sa voteze un candidat care sa-i succeada lui Ariel Sharon la sefia cabinetului.

Scenarii politice

Noua situatie politica lasa deschis orice scenariu in perspectiva alegerilor parlamentare. Dupa ce Sharon a parasit Likud in noiembrie, Kadima, noua sa formatiune, a urcat pe primul loc in sondaje, atragand de partea sa si o serie de politicieni cunoscuti. Agenda lui Sharon, care prevede noi concesii fata de autoritatea palestiniana, nu va putea fi continuata decat de Kadima. Benjamin Netanyahu, liderul Likud si vechi rival al lui Sharon, a simtit oportunitatea politica, dar a ales sa-si pastreze oamenii in guvern, pentru a asigura stabilitatea politica a tarii.

Citeste si:  Rulmentul a ramas fara cumparatori

“Partidul Kadima este unit in jurul lui Sharon… fara el, este mult mai putin probabil ca va fi votat”, a afirmat un comentator politic local, citat de BBC.

In privinta economiei, Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Centrale, a transmis ieri ca actualele politici vor continua si ca situatia se mentine stabila, in ciuda tendintei initiale de depreciere a monedei nationale si a indicilor bursieri.

Autor: Vlad Barleanu