Cel de-al treilea discurs despre Starea Uniunii al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost dominat de războiul din Ucraina şi găsirea de răspunsuri la creşterea preţurilor la energie în Europa. În discursul său anual în Parlamentul European, von der Leyen a propus o taxă pe profiturile excepţionale. Însă nu toată lumea este convinsă şi mai sunt multe de făcut.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri o propunere legislativă vizând impunerea de taxe pe profiturile excepţionale generate de companiile energetice, într-un moment în care UE se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la gaze şi electricitate care ameninţă economiile şi gospodăriile.

Taxele ar putea pune 140 de miliarde de euro la dispoziţia statelor UE pentru ca acestea să sprijine familiile şi companiile care au dificultăţi, a spus von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg, în discursul său anul privind Starea Uniunii.

“În aceste momente, profiturile trebuie împărţite şi direcţionate spre cei care au cea mai mare nevoie”, a precizat von der Leyen la Strasbourg.

Citeste si:  Firmele, pedepsite penal pentru infractiunile administratorilor

Planul Ursulei von der Leyen, care are nevoie de aprobarea capitalelor statelor membre UE, se concentrează pe două măsuri: plafonare veniturilor producătorilor de electricitate care au costuri de producţie reduse precum şi perceperea unei contribuţii de criză de la companiile din sectorul combustibililor fosili.

Prima măsură se aplică producătorilor de electricitate care nu folosesc gaze naturale, inclusiv furnizărilor de energie din surse regenerabile, care au profitat în mod disproporţionat de preţurile mari din ultimele luni.

Cea de a doua măsură, contribuţia de criză, vizează companiile de combustibili fosili care în prezent fac profituri excesive.

Alte măsuri anunţate de von der Leyen includ raţionalizarea energiei, ajutoare de stat temporare şi decuplarea preţului la gaze de cel la electricitate. Comisia Europeană a prezentat, miercuri, detaliile propunerii sale legislative pentru contracararea creşterii preţurilor la energie.