Afaceristul a vândut 75% din Rompetrol pentru 2,7 mld. dolari
Banii vor fi investiti în presa, imobiliare, petrol si într-un fond de investitii
În urma tranzactiei, Patriciu devine cel mai bogat român

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vîndut 75% din actiunile The Rompetrol Group (TRG), înregistrat în Olanda, catre compania petroliera kazaha de stat KazMunaiGaz. Patriciu, care este proprietarul si presedintele TRG a precizat ca valoarea grupului este de 3,616 mld. dolari. Tranzactia a fost finalizata dupa sapte luni de negocieri, consiliate de banca de investitii Morgan Stanley. Acordul de vânzare a fost semnat vineri, dar finalizarea acestuia va depinde de aprobarea Comisiei Europene si a altor organisme de reglementare a competitiei energetice europene. Cele doua companii implicate în tranzactie anticipeaza însa ca acordul va fi aprobat cu entuziasm de comisiile abilitate, deoarece sunt sigure de faptul ca deal-ul îndeplineste toate normele de reglementare cerute. Totodata, cele doua societati cred ca atuul acceptarii afacerii de catre Comisia Europeana îl reprezinta rolul viitor pe care îl va avea compania în securizarea energetica a Europei. Cele 2,16 mld. USD care vor fi încasati de Patriciu (aproximativ 540 mil. dolari din cele 2,7 mld. dolari vor fi încasati de Phillip Stevenson, partenerul american al lui Patriciu) vor fi investiti în presa, imobiliare, în industria petrolului si într-un fond de investitii directe, fara a exclude alte domenii. Totodata, presedintele TRG se va implica în acordarea de burse, printr-o fundatie care îi va purta numele. Potrivit topului întocmit de revista Capital în luna noiembrie a anului trecut, averea lui Patriciu era estimata undeva în jurul a 600 mil. USD. Din cele 2,16 mld. USD care vor fi încasati de Patriciu din vânzarea actiunilor TRG, la care se adauga 80% din restul de 25% pe care omul de afaceri le detine la grupul petrolier, împreuna cu Stevenson, ar rezulta ca averea lui Patriciu va creste în jurul a 2,8 mld. USD.

Citeste si:  Videoconferințele, noul mod de a comunica între angajați

Tranzactia anului: Patriciu a vândut 75% din Rompetrol

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut 75% din actiunile The Rompetrol Group, înregistrat în Olanda, catre compania petroliera kazaha de stat KazMunaiGaz. Patriciu, care este proprietarul si presedintele Rompetrol, a precizat ca valoarea grupului este de 3,616 miliarde de dolari. Tranzactia a fost finalizata dupa sapte luni de negocieri, consiliate de banca de investitii Morgan Stanley. Acordul de vânzare a fost semnat vineri, dar finalizarea acestuia va depinde de aprobarea Comisiei Europene si a altor organisme de reglementare a competitiei energetice europene.
Cele doua companii implicate în tranzactie anticipeaza însa ca acordul va fi aprobat cu entuziasm de comisiile abilitate, deoarece sunt sigure de faptul ca deal-ul îndeplineste toate normele de reglementare cerute. Totodata, cele doua societati cred ca atuul acceptarii afacerii de catre Comisia Europeana îl reprezinta rolul viitor pe care îl va avea compania în securizarea energetica a Europei. “Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii viitoare a companiei si acces la investitii”, a declarat Patriciu.
Conducerea TRG va fi constituita din membri ai KMG si Rompetrol Holding. Board-ul TRG va avea în majoritate membri ai KMG, reflectând astfel noua structura administrativa. Cei doi actionari au decis ca Dinu Patriciu sa fie numit presedinte si CEO al companiei, pentru a continua viziunea si strategia manageriala a companiei. Omul de afaceri român se bucura de un suport total din partea actionarilor.
Acordul va conferi numeroase avantaje actionarilor si clientilor TRG. Cu aceasta achizitie, una dintre cele mai mari din istoria KazMunaiGas, compania kazaha îsi dubleaza capacitatea de rafinare prin accesul la cele doua rafinarii detinute de TRG în România. Totodata, KMG îsi va mari semnificativ infrastructura pe retail în pietele europene. Capacitatea de rafinare a TRG este de patru milioane de tone de titei, fiind capabila sa distribuie peste sapte milioane de produse petroliere prin intermediul retelei de benzinarii si wholesale.
“Investitia KMG va conferi TRG accesul la materie prima si la finantari de care compania are nevoie pentru a îsi continua politica de expansiune, prin investitii în îmbunatatirea activitatii de rafinare si logistica. Viziunea pe care o avem vis-a-vis de cresterea TRG este înteleasa, împartasita si încurajata de noii parteneri”, a afirmat Dinu Patriciu.

Citeste si:  Apa contaminata: Nestlé distruge doua milioane de sticle Perrier

Pod energetic între Kazahstan si restul Europei

“Achizitia participatiei majoritare a TRG ne da posibilitatea sa intram pe piete importante de distributie în Europa, inclusiv Franta, România, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam TRG ca platforma pentru o viitoare extindere. Compania îsi va concentra activitatile pe pietele cu un potential de crestere foarte mare din zona Marii Negre, Balcanilor si Mediteranei. Tranzactia creeaza, efectiv, un pod energetic între resursele petroliere din Kazahstan si cererea în crestere de produse rafinate în Europa Centrala, Europa de Est si Europa Occidentala”, a declarat presedintele KazMunaiGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin. Aceasta idee a fost sustinuta si de Dinu Patriciu. “Daca vreti, am creat un Nabucco al titeiului. Ideea unui pod energetic este un scop al companiei, de aceea am acceptat sa dau 75% din firma. 25% dintr-un pepene este mai mult decât 100% dintr-un mar”, a spus omul de afaceri român. Presedintele TRG a precizat ca a avut mai multe oferte de preluare, inclusiv de la fonduri de investitii, iar pâna vinerea trecuta au ramas în cursa doua companii. Surse apropiate negocierilor au declarat ca grupul rus Gazprom a facut o oferta, care a fost însa refuzata de conducerea Rompetrol, din motive politice, informeaza Mediafax. Firma kazaha a fost consiliata de ABN Amro Bank, PriceWaterhouseCoopers, firmele de avocatura Norton Rose si Wolff Theiss, firmele de consultanta tehnica Purvin & Gertz si cea de mediu ERM.

Citeste si:  Aerostar Bacău, profit de 30 de milioane de lei

Articol integral in Curierul National