George Soros ne-a declarat recent ca a investit in Romania si-a marcat profitul si va investi din nou, prin intermediul unor fonduri inchise.In Romania, si-au aratat interesul de la inceputul anului cel putin 11 noi fonduri de capital inchis care pot aduce in tara investitii de ordinul zecilor de milioane de euro pentru fiecare proiect, in medie.
Aceste fonduri atrag si marii miliardari ai lumii, ele avand o tenta discreta, un risc mic si o rata a profitului de pana la 40%. Investitiile straine in Romania au ajuns la circa 700 de milioane de euro de la inceputul anului si pot creste considerabil, daca noile fonduri de active administrate privat vor gasi proiecte interesante.
Bani sunt, cateva miliarde de euro fiind stranse de la inceputul anului pentru zona Europei Centrale si de Est (CEE). Ramane de vazut unde pot fi banii atrasi pe plan local.
Febra investitiilor in Europa Centrala si de Est aduce saptamanal in Romania zeci de directori de fonduri care studiaza piata, in special in domeniul investitiilor imobiliare, spune directorul unui fond de investitii.
“Multi cred ca aici este un El Dorado al pietei imobiliare, vin, se conving ca nu-i asa si pleaca, sau apeleaza la serviciile unor firme specializate”, spune el.
De cele mai multe ori, insa, e mai usor sa gasesti investitii profitabile in proiecte industriale sau de nisa, decat in domeniul imobiliar. Soros a investit atat in domeniul imobiliar, cat si in alte domenii.
Proiectele mari, cu valori de la opt la citeva zeci de milioane de euro, vor ramane si in acest an obiectivele preferate ale fondurilor de investitii straine. In acelasi timp, expunerea medie a unui fond pentru o tara precum Romania poate atinge pana la 30% din acel fond.
“In medie pentru aceasta zona sunt dedicati pentru fiecare tara minimum 10% dintr-un fond, si maximum 30%, insa doar la nivelul unor recomandari-nefiind nimic batut in cuie.
De pilda, tinta Polish Enterprise Fund este de a investi circa 40% din bani in afara Poloniei”, sustine Lucian Perl, director managerial al firmei Enterprise Investors, care administreaza familia de fonduri Polish Enterprise.
Ultimul pe lista fondurilor de investitii interesat de afaceri de nisa, care are in vizor si Romania, este compania australiana Quintessential Wealth (QWL). Firma a anuntat recent ca are in vedere investitii in afacerile de nisa.
Directorul QWL, Ross Hopkins, spune ca in tarile Europei Centrale si de Est (CEE) pietele au explodat indeosebi dupa aderarea in Uniunea Europeana si, de asemenea, sunt in curs de desfasurare o serie de privatizari.
Mai mult, Produsul Intern Brut din regiune a crescut de trei ori mai mult decat in restul Europei – tendinta care potrivit previziunilor Bancii Mondiale se va mentine si in urmatorii cinci ani.
Hopkins a adaugat ca primul fond european – care a fost subscris in decembrie 2004 – a avut o rata a profitabilitatii de aproape 40% anual. Si managerii fondurilor prezente deja in Romania au observat in ultima perioada o crestere a interesului in privinta investitiilor in Europa de Est.
“Exista in momentul de fata multe fonduri de investitii care analizeaza economia Romaniei – unele dintre ele au investit in capitalul social al companiilor, fie direct, fie prin intermediul pietei bursiere. Nu toate aceste fonduri de investitii s-au implicat in managementul companiilor”, explica Luke.
“Ca fond de investitii privat, avem de-a face cu un numar limitat de investitori care dispun de sume importante si care vizeaza un numar mic de oportunitati importante privind consolidarea cresterii companiilor”, spune Robert Luke, director managerial al companiei GED Capital Development, care administreaza Fondul Roman Post-Privatizare (RPPF).
Directorul GED considera ca ariile in care se investeste cel mai mult ar fi tehnologia informatiei (IT), lanturile de magazine (retail-ul) si lanturile si firmele de distributie. “Retail-ul si distributia reprezinta arii care au primit sume importante de bani si care au in continuare un potential mare”, spune Luke.
“Atractivitatea zonei CEE este in crestere pentru ca economiile cresc in mod clar mai mult decat cele occidentale. Integrarea Romaniei si a Bulgariei pare sa se contureze, desi se amana, iar in celelalte tari cu economii in dezvoltare – din Asia sau America Latina- apar “surprize” (de ordin politic sau economic,) care indreapta investitorii catre alte zone”, spune Lucian Perl.
Ultimul fond ridicat in Polonia pentru intreaga regiune CEE a efectuat anul acesta investitii in lantul de magazine si proprietati comerciale Artima, cumparat cu 17 milioane de euro, si in firma de IT Siveco, unde Polish a luat 25% din actiuni impreuna cu un alt fond, Intel Capital.
Intel Capital a efectuat astfel prima sa investitie in Romania, dupa cativa ani de supraveghere atenta a pietei.
Cele mai interesante domenii de investitii in Romania pentru fondurile de capital inchise, considera Perl, raman serviciile, inclusiv cele manufacturiere sau financiare, sectorul lanturilor de magazine si al bunurilor de larg consum.
Tot atractive sunt si marile privatizari, dar mai degraba pentru investitori strategici.
Marile firme genereaza insa si afaceri pe orizontala atractive pentru fondurile de investitii- de genul furnizorilor diverselor piese si materiale pentru Dacia – Renault, sau al furnizorilor Mittal Steel Galati, spune Perl.
Pe de alta parte, consumul intern creste, totodata, si o solutie ar fi nu neaparat sa fie limitat, ci sa fie satisfacuta cererea mai ales prin productie interna- aici putand interveni iar noi investitii.