Executivul a decis ieri sa mearga pe asumarea raspunderii in ceea ce priveste pachetul de legi privind reforma in sistemul sanitar. Daca setul de acte normative, pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, il promoveaza, va trece la fel de simplu si prin Parlament, in scurta vreme, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru ca medicina romaneasca sa mearga mai bine. In afara de taxele impuse la bauturile alcoolice spirtoase si tutun, la Fondul national de sanatate vor incepe sa cotizeze si pensionarii. In ce-i priveste pe salariati, daca vor avea pretentia la mai multe servicii medicale gratuite, acestia vor avea posibilitatea de a se asigura si la case de sanatate private.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca Guvernul a avizat “Legea privind Reforma in Sistemul Sanitar”, care cuprinde 17 titluri de acte normative. “Reforma Sanatatii a facut obiectul unei lungi dezbateri publice, tinute in toata tara, si la care au luat parte atat specialistii din domeniul medical, cat si reprezentanti ai societatii civile. In forma sa finala, pachetul de proiecte de legi a fost aprobat de Executiv”, a declarat Tariceanu. La randul sau, ministrul Nicolaescu a afirmat ca prin setul de acte normative doreste sa plieze sanatatea romaneasca pe modelul european, sa aduca mai multi bani in sistem si sa puna accent pe nevoile pacientului.

Citeste si:  Wrigley nu mai vrea la Brasov

Taxa pe viciu, in vigoare din martie

Trecand sumar in revista “Reforma Sanatatii”, Eugen Nicolaescu a reamintit despre taxele suplimentare care vor fi impuse pentru tigari si bauturi alcoolice. “De la 1 martie speram ca taxa pe viciu va intra in exercitiu. Aceasta taxa pe care dorim sa o impunem reprezinta 10 euro pe mia de tigarete si 200 euro la un hectolitru de alcool”, a anuntat ministrul Sanatatii. El a adaugat ca, daca va impozita bauturile spirtoase si tigarile incepand cu luna martie a acestui, Ministerul Sanatatii Publice va colecta, pana la sfarsitul anului, suma de 150 milioane euro. Nicolaescu a anuntat ca va majora taxele si in ceea ce priveste publicitatea pentru tigari si alocool, fara a adauga insa despre ce marire este vorba si de cand va fi aplicata.

Ministrul Nicolaescu, a declarat ca, din calculele efectuate, Sanatatea va mai obtine 13.000 miliarde lei vechi de la Casa Nationala de Pensii. Suma pe care Casa de Pensii o aduce Sanatatii, mai exact Fondului National de Sanatate, reprezinta cotizatia tuturor pensionarilor cu venituri mai mici de noua milioane de lei vechi, la sistemul de asigurari medicale. Acesti bani vor fi suportati direct de CNPAS, fara a afecta nivelul pensiei. Pensionarii cu venituri ce depasesc noua milioane lei vechi, de la stat, vor contribui individual la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu 6,4% din pensie.

Citeste si:  Adidasii Reebok costa 3,8 miliarde $

Casele de Sanatate, scoase la vanzare

Eugen Nicolaescu a declarat ca urmareste, ca in decurs de un an, sa pregateasca de privatizare, casele de asigurari de sanatate ale Ministerului Transporturilor si OPSNAJ (Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Juridice). “In termen de 12 luni, casele paralele de sanatate se vor reorganiza in vederea privatizarii. Ministrul nu a facut insa nici o precizare legata de termenii “privatizarii” celor doua case. In ceea ce priveste pachetul de legi, care urmeaza sa treaca de la 1 februarie si prin Parlament, ministrul a afirmat ca este dispus sa faca modificari, daca ele se vor dovedi a fi de folos. “In ceea ce priveste legea reformei, nu avem pretentia ca este o lege perfecta, ea este perfectibila”, a incheiat Eugen Nicolaescu.

Autor: Liana Anghelescu