Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului László BORBÉLY a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind acordarea de subventii de pana la 20% pentru acele persoane care isi construiesc prima locuinta si care o finanteaza prin credit ipotecar, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Aceasta subventie o vor primi atat cei care construiesc casa prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), cat si cei care isi construiesc prin societati private de constructii.

Criteriile avute in vedere pentru selectia beneficiarilor sunt de natura sociala: tinerii pana in 35 ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave a locuintei, din cauza unor calamitati naturale, persoane evacuate din locuinte expuse alunecarilor de teren sau care prezinta pericol in caz de cutremur, persoane si chiriasi evacuati din locuinte retrocedate fostilor proprietari.

Locuintele pentru care se acorda subventii trebuie sa se incadreze in plafoane maximale de cost, stabilite periodic prin hotarare de guvern, in functie de evolutia preturilor in constructii, in limita bugetului anual alocat.

„Locuintele reprezinta o prioritate pentru noi si dorim sa incurajam atat reabilitarea fondului existent, cat si construirea de case noi, la standarde europene de confort”, a declarat László BORBÉLY, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, se mai arata in comunicatul Guvernului.