Conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu a devenit vizibil dupa vizita la Cotroceni, din luna mai, anul acesta, a generalului Ioan Talpes, senator PSD, fost sef al Serviciului de Informatii Externe pana in anul 1997, fost sef al administratiei prezidentiale, fost consilier pe probleme de siguranta nationala al lui Ion Iliescu si, pe un scurt mandat, fost ministru de stat in Guvernul Nastase. In timpul acelei vizite s-a produs “informarea presedintelui” despre demisia lui Talpes din PSD, pozitia sa politica, precum si servirea, pe tava, a serviciilor sale- culmea ironiei!- in domeniul “consolidarii democratiei si a integrarii europene”.
Generalul Ioan Talpes a fost primit de Basescu la Cotroceni la data de 23 mai, exact la o zi dupa anuntul cu eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, cand presedintele tarii a multumit serviciilor secrete, pentru aceasta “reusita” suta la suta romaneasca. Demisia lui Talpes din PSD a coincis cu declansarea unui control in partid pentru depistarea protectorilor sirianului Omar Hayssam, membru PSD, arestat pentru orchestrarea rapirii jurnalistilor. Relatiile dintre Talpes si sirian erau de notorietate, Omar fiind insotitorul nelipsit al presedintelui Ion Iliescu in calatoriile sale prin lume.
Ofertele tentante ale lui Talpes
De ce l-a primit Basescu pe Talpes chiar in ziua in care culegea laurii victoriei sale din “razboiul” cu rapitorii? Talpes, fostul sef al SIE, l-a ajutat pe Basescu in actiunea de recuperare a jurnalistilor? Ce servicii i-a oferit Talpes? Descinderea lui Talpes la Cotroceni a fost mediata, negociata si calculata. Din evenimentele care au urmat putem banui “ofertele” lui Talpes.
Dupa trei zile de la aceasta vizita, liberalul Dinu Patriciu a fost retinut la parchet pe baza unei sinteze realizate de Ioan Talpes inca de pe vremea cand era sef al administratiei prezidentiale. Putem banui ca Talpes l-a convins pe Basescu de asa-zisa vinovatie a lui Patriciu si, ce n-a indraznit Justitia lui Iliescu, a facut Justitia lui Basescu, prin mana aceluiasi procuror general Ilie Botos. Probabil ca Talpes a speculat cuiul lui Basescu impotriva lui Patriciu, care, in 2004 a fost impotriva aliantei electorale a PNL cu PD.
O alta oferta marca “Talpes” ar putea fi sustinerea, cu argumentul succesului eliberarii jurnalistilor, a mentinerii conducerilor SRI si SIE, respectiv a fostilor sai colegi de partid Radu Timofte si Gheorghe Fulga. E posibil ca Talpes sa fi garantat pentru fidelitatea celor doi sefi ai serviciilor secrete. Nu ar fi prima tentativa a lui Talpes de sustinere a SRI, daca ne aducem aminte de “Raportul Larry Wats” din 2003, cand Talpes lauda SRI cu ajutorul prietenului sau Larry Wats, pe care l-a cunoscut inainte de decembrie 1989, in anturajul lui Ilie Ceausescu.
Prin intermediul aceluiasi Larry Wats, Talpes ar fi putut sa-l ispiteasca pe Basescu cu relatiile sale de pe taram american pentru realizarea visului sau: axa Washington-Londra-Bucuresti. Larry Wats este cel care i-a adus in Romania pe Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie la Iasi si pe Willem Matser (consilier al secretarului general NATO, implicat intr-un scandal de spalare de bani prin firma omului de afaceri Ovidiu Tender) condamnat de justitia olandeza. Si ar mai fi o ipoteza: Basescu ar putea avea relatii apropiate cu Talpes de pe vremea FSN, cand amandoi erau in barca lui Iliescu. Un lucru este sigur: Talpes are ceva experienta in coordonarea intrigilor dintre palatele Cotroceni si Victoria inca din timpul guvernului Nastase, cand a castigat razboiul controlarii serviciilor secrete. Dupa cum se stie, in 2002 au fost promovate cateva legi care au dus la nasterea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, coordonat aparent de catre premier. In realitate, in departamentele operative ale acestui oficiu lucreaza ofiterii SRI, sub coordonarea directa a directorului lor, Radu Timofte. Cu alte cuvinte, la premier ajung doar informatiile filtrate de catre Timofte, care i-a jurat (potrivit rationamentului nostru) fidelitate lui Basescu, prin Talpes.
Pe deasupra, membrii Cabinetului, in frunte cu premierul, sunt permanent supravegheati de ofiterii SRI, deoarece au acces la informatii clasificate. Asa suna textele de lege din 2002. Astfel, potrivit Legii nr.182 si a Hotararii de Guvern nr. 585 “Coordonarea generala si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat se realizeaza de catre unitatea specializata din cadrul SRI”, “SRI verifica modul in care sunt respectate si aplicate normele legale privind protectia informatiilor clasificate de catre autoritati si institutiile publice”, “SRI supravegheaza actiunile intreprinse de autoritatile publice”, “SRI constata nerespectarea normelor privind protectia informatiilor clasificate (?), iar atunci cand faptele constituie infractiuni sesizeaza organele de urmarire penala”. Astfel de texte de lege confera puteri nelimitate directorului SRI si, prin el, presedintelui tarii, care este seful Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Vicepresedintele CSAT este premierul (Tariceanu), care insa nu si-a mai exercitat mandatul (deci nu a mai primit informatii consistente) deoarece presedintele nu a mai convocat de prin februarie o sedinta a acestei institutii. Putem presupune ca nu a facut-o pentru ca mapa cu informatii despre membrii guvernului sa nu ajunga si in posesia premierului?
Un articol din lege stipuleaza ca SRI trebuie sa informeze CSAT, care poate insemna, insa, informarea doar a presedintelui tarii. Legea incurajeaza atat turnatoria la presedintele tarii, cat si abuzurile serviciilor secrete deoarece este eliminata necesitatea obtinerii mandatului unui judecator pentru supravegherea (inregistrarea, filarea, interceptarea etc.) persoanelor care au acces la informatiile clasificate .
In cazul in care o anumita persoana cu acces la informatii clasificate devine suspecta pentru SRI, legea spune ca “verificarile vor fi prelungite in mod corespunzator”. Fara a se preciza perioada. Probabil ca Talpes l-a atentionat pe Basescu si asupra acestor beneficii ale unor legi promulgate pentru integrarea noastra in NATO si UE.
Dupa vizita lui Talpes la Cotroceni, intre Basescu si Tariceanu s-a aprins disputa pe controlul serviciilor secrete. Pe acest fond, au aparut dezvaluirile afacerilor sotului consilierului prezidential Elena Udrea, livrate de catre SRI ca si cum ar fi provenit din parte gruparii Tariceanu; pe acest fond a aparut refuzul lui Tariceanu de a-si da demisia pentru pregatirea anticipatelor etc. Punctul culminant: Elena Udrea a dezvaluit presei ca Tariceanu l-a sunat pe Botos in ziua in care Patriciu a fost retinut la Parchet.
Oamenii presedintelui
Talpes si-a atins tinta: s-a razbunat pe Patriciu, i-a dezbinat pe Basescu si Tariceanu, l-a incatusat pe Basescu in paienjenisul jocurilor SRI si SIE, a compromis lupta anticoruptie si s-a pus la adapost de bratul legii, stiuta fiind protectia pe care a acordat-o unor persoane suspectate de comiterea unor ilegalitati, intre care se numara si Omar Hayssam. Dupa cum au evoluat evenimentele, se pare ca pe langa Basescu, locul lui Tariceanu a fost ocupat de Talpes. Din moment ce Basescu nu i-a schimbat pe sefii SRI si SIE (ba chiar i-a laudat), putem presupune ca Radu Timofte si Gheorghe Fulga ocupa si ei un loc important in jurul presedintelui. Si, odata cu ei, Basescu a preluat si biografiile acestora. Presa a relatat episoade despre relatiile dintre Fulga si reprezentanti de marca ai mafiei italiene. De asemenea, Radu Timofte, intre altele, a implicat SRI in arestarea abuziva a judecatoarei Andreea Ciuca de catre PNA . Atunci, Radu Timofte a sustinut ca din inregistrarile SRI rezulta implicarea fara echivoc a Andreei Ciuca in protejarea unui mafiot italian. Cand a inceput judecarea mafiotului, presa a aflat ca sustinatorul acestuia a fost in realitate un alt judecator, apropiat al unui parlamentar PSD, care a fost ocolit de procurori.
Locul marilor corupti ai PSD, protejati de Justitie si de serviciile secrete intre anii 2001-2004 si infierati cu manie de Basescu in timpul campaniei electorale, a fost ocupat de liberali, in frunte cu premierul Tariceanu. Gratie serviciilor pe care Talpes i le-a oferit lui Basescu chiar inainte derevenirea in tara a jurnalistilor rapiti in Irak.
CSAT a fost criogenizat
Inregistrarea convorbirii telefonice dintre premierul Calin Popescu Tariceanu putea fi facuta legal, fara mandat, doar de catre SRI, in baza legilor care vizeaza informatiile clasificate, promulgate in 2002. Tariceanu a insistat in a-l apara pe Patriciu inclusiv in fata Parlamentului, tocmai pentru a obliga intrunirea CSAT pe aceasta tema. La CSAT se dezbat, intre altele, informari ale serviciilor secrete pe teme prestabilite. Serviciile secrete nu pot ascunde informatiile pe tema actiunilor unor grupuri de interese din jurul premierului, deoarece abia atunci ar incalca prevederile legilor privind protectia informatiilor clasificate.
Autor: Ondine Ghergut