Dupa un an de seceta din punct de vedere al investitiilor, Guvernul a anuntat pentru 2006 investitii publice de 700 de milioane – 1 miliard de euro, chiar si cu riscul de a majora deficitul bugetar de la 0,5% la 1% din Produsul Intern Brut (PIB). Declaratia a fost facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu (foto), care ieri s-a intalnit cu principalii ministri responsabili cu domeniile economice, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu oficiali ai Comisiei Nationale de Prognoza.

Dezvoltarea infrastructurii de transport, a sistemelor de educatie si sanatate, a agriculturii, a sectorului energetic si a politicii in domeniul mediului, sunt principalele destinatii ale investitiilor care ar putea atinge un procent record, de aproape 1% din PIB. Potrivit premierului, o parte din acesti bani sunt deja cuprinsi in proiectul de buget pentru 2006, cealalta parte urmand transferata din suma primita de la Erste ca urmare a privatizarii BCR. In plus, in 2006, Guvernul va beneficia de fonduri suplimentare pentru investitii, comparativ cu situatia de anul trecut, cand s-au achitat datoriile catre sistemul medical, firmele de constructii de drumuri si angajatii bugetari. Si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare este luata in calcul de seful executivului ca solutie pentru finantarea proiectelor de investitii.

Citeste si:  Balkan Petroleum, amendata

In domeniul infrastructurii, prioritare sunt considerate lucrarile pentru coridorul IV de transport rutier, incluzand autostrada Bucuresti-Constanta, si autostrada Bucuresti-Brasov, pentru care Executivul intentioneaza sa reduca termenele aferente procedurilor tehnice – angajarea consultantului, efectuarea studiilor de fezabilitate, organizarea licitatiilor – prin modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat autostrada sa fie deschisa mai repede circulatiei. Dupa renegocierea contractului cu Bechtel, pentru autostrada Brasov-Bors vor fi alocate sume suplimentare fondurilor acordate pana in prezent. Soselele de centura ale oraselor de pe traseul Coridorului IV vor fi reabilitate, ca si un tronson de 23 kilometri al autostrazii Bucuresti-Pitesti. In plus, vor fi refacute podurile distruse de inundatiile din 2005 si vor fi investiti peste 300 milioane euro in coridorul IV de transport feroviar.

In sistemul medical, principalele proiecte ale Guvernului sunt infiintarea in urmatorii doi ani, in marile centre urbane, a spitalelor regionale universitare de urgenta si construirea sau reabilitarea a 20 de spitale judetene in perioada 2006-2007. La capitolul educatie, Executivul si-a propus sa construiasca 80 de campusuri scolare moderne, sa reabiliteze caminele si cantinele studentesti, sa asigure microbuze pentru transportul elevilor din mediul rural si sa deschida noi scoli de arte si meserii cu diferite specialitati.

Citeste si:  Romania, ultima la creditare

Racordarea a 700 de sate la sistemul centralizat de distributie a apei, construirea, in acest an, a 8.000 locuinte pentru tineri, refacerea fatadelor la blocuri, subventionarea costurilor pentru achizitionarea de centrale termice de apartament, construirea unor noi hidrocentrale si verificarea modului in care intreprinderile respecta normele de protectie a mediului sunt alte proiecte avute in vedere de catre Executiv.

Autor: Florin Rusu